Pad cijena nafte mogao bi zakočiti globalni rast

Dodajte komentar

Pad cijena nafte u protekle dvije godine u manjoj će mjeri doprinijeti globalnom rastu nego što se ranije smatralo, a ukupni bi uticaj čak mogao biti i negativan, ocijenili su u Evropskoj centralnoj banci (ECB).

S obzirom da su cijene barela nafte pale s oko 110 dolara, koliko su iznosile sredinom 2014. godine, na 50-ak dolara koliko na svjetskim tržištima iznose sada, mnogi su očekivali da će jeftinija nafta pružiti jednokratni podsticaj globalnoj ekonomiji kroz veću potrošnju jer bi domaćinstvima i kompanijama trebalo ostati viška novca na raspolaganju za trošenje zbog manjih računa za gorivo.

No, pozitivne strane toga zasad su ograničenog uticaja, dok je negativni uticaj na neto izvoznike nafte značajan, praćen negativnim prelivanjem na ostale tržišne ekonomije u nastajanju, navodi ECB u najnovijem mjesečnom biltenu.

Ako se za primjer uzmu Sjedinjene Države, jedan od vodećih neto uvoznika nafte u svijetu, koristi za potrošnju proizišle iz nižih cijena nafte manje su nego što se prvotno očekivalo i najvećim su dijelom poništene oštrim padom ulaganja u sektoru energenata“, navodi ECB.

U početku je pad cijena nafte izazivala prekomjerna ponuda, obično svojevrsni podsticaj globalnom rastu, ali je u posljednje vrijeme njemu doprinijela takođe i slaba potražnja, svojevrsni tas na vagi globalnoj ekonomiji.

Uz pretpostavku da je 80 posto pada cijene nafte od sredine 2014. godine izazivala ponuda, a ostatak potražnja, ti modeli sugerišu da bi kombinovani uticaj tih dvaju faktora na svjetsku ekonomsku aktivnost bio nadomak nule, ili čak blago negativan“, mišljenja su u ECB-u.

Od potrošnje nije bilo koristi jer su se domaćinstva odlučila na povećanje ušteđevina i mnoga među njima nisu mijenjala obrasce potrošnje jer nisu očekivala da bi pad cijena nafte mogao potrajati. No, u slučaju izvoznika, šok je bio neočekivano velik, s obzirom na pad cijena nafte ispod ‘pozitivne nule’ na fiskalnom planu, dovodeći do značajnog pada BDP-a, navodi se u ECB-ovom biltenu.

Profitiraj.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *