Evo kako su se kretale cijene stanova u Podgorici od 2007.

1 komentar
Ilustracija

U posljednjih desetak godina došlo je do drastičnog pada prosječnih cijena stanova u Glavnom gradu. Prema podacima koje je sakupila Centralna banka, stanovi su bili najskuplji u martu 2008.godine-1738 eura po kvadratnom metru, a najjeftiniji u martu prošle godine-svega 920 eura po kvadratu.

Izračunavanje prosječne cijene po kvadratnom metru, bazirano je na uzorku koji je izveden na grupaciji od 55.827 stambenih objekata, koji odgovaraju lokacijama: Podgorica 1, Podgorica 2 i Podgorica 3.

Na osnovu slučajnog uzorka od 2300 vlasnika stambenih jedinica, broj uspješno popunjenih anketnih listića iznosio je 463. Prema tome, ukupan odziv na anketu iznosio je 20,1%. Prema rezultatima septembarske ankete, prosječna cijena nekretnina po kvadratnom metru u Podgorici iznosila je 939 eura, što predstavlja rast od 1,97% u odnosu na mart 2015. godine“, navode iz CBCG.

slikaaa

Posmatrajući lančani indeks kretanja cijena nekretnina, može se vidjeti da je u septembru 2015. godine prekinut pad cijena nekretnina, koji je započet u junu 2013. godine, nakon prethodne trogodišnje stagnacije cijena na tržištu nekretnina.

MONSTAT redovno objavljuje cijene stanova u novogradnji, a interesantno je da su stanovi u Baru daleko skuplji nego u Budvi.

Izvor: Portal Analitika

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *