Brković: Vektra će vtatiti kompletan dug

Dodajte komentar

Vektra grupa će u veoma kratkom roku izmiriti svoje obaveze prema državi u cjelosti bez obzira što ima mogućnost da to uradi u narednih pet godina u ratama, kazao je izvršni direktor “Vektre Jakić“ Dragan Brković.

Bez obzira na to što Vektra grupa ima mogućnost da poreske obaveze izmiri u ratama u narednih pet godina, pokrenuli smo inicijativu Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija da u skladu sa Vladinom uredbom o plaćanju poreskih obaveza dug svih naših kompanija izmirimo jednokratno i u cjelini. Postupak usaglašavanja duga kao i procedure izmirenja kod nadležnih institucija su u toku i mi vjerujemo da će Vektra grupa, bez razlike što su neke njene kompanije još u stečaju, u veoma kratkom roku izmiriti sve obaveze prema državi“, kazao je Brković odgovarajući na pitanje Pobjede kada će obaveze biti izmirene s obzirom na to da je prekjuče ministar finansija Raško Konjević kazao da tri firme Vektre duguju osam miliona eura državi, a dobile su kredit iz Abu Dabi fonda.

Brković kaže da ministar Konjević ne raspolaže preciznim podacima o iznosu poreskog duga “Vektre Jakić“, niti ukupnih dugovanja državi Vektra grupe.

Proteklih sedmica, Vektra Montenegro zahtijevala je od Poreske uprave detaljno usaglašavanje duga, a tim povodom je izvršena finansijska kontrola matične i svih ćerki kompanija“, objasnio je on.

Većina firmi Vektra grupe bila je, kaže Brković, u stečaju, a tokom stečajnog postupka Poreska uprava obračunavala je višemilionske kamate, što nije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o stečaju.

“Većina kompanija nalazi se u planovima za reorganizaciju potvrđenim od Privrednog i Apelacionog suda, što nam omogućava da poreske obaveze izmirimo u ratama u narednih pet godina. Ne treba podsjećati daje Vektra Montenegro bila najrevnosniji poreski obveznik sve do spora sa OTP bankom i akselerizacije te banke po osnovu investicionog finansiranja “Vektre Jakić“, kazao je Brković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *