U budžetu nedostaje 16 miliona za plate

Dodajte komentar

Zakon o zaradama u javnom sektoru, kako je kazao ministar finansija Raško Konjević, ima osam spornih stavki čija primjena je nejasna, a državnom budžetu će nedostajati 16 miliona eura za isplatu zarada.

On je na sjednici Odbora za ekonomiju naveo da je napravljena analiza koja je dostavljena potpredsjedniku Vlada za ekonomsku politiku Vujici Lazoviću, koji je, kako je kazao, bio zadužen za pripremu i praćenje tog zakona koji je stupio na snagu u martu i napravio veliki broj problema.

Kako je tada najavljivano cilj toga zakona bio je da izjednači zarade u javnom sektoru u odnosu na zvanja i obim posla, kao i da bi se smanjile plate članovima uprava u državnim kompanijama.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović je pozvao kolege da pripreme izmjene zakona jer će to zbog jednostavnije procedure uraditi brže nego Vlada, kako bi Skupština o izmjeni zakona raspravljala već u julu i što prije se otklonili problemi.

Na probleme u sprovođenju zakona Odboru su se žalile prvo opštine Berane i Petnjica, a zatim još nekoliko. Probleme sa primjenom je imao i Javni servis RTCG, a žalila se i Privredna komora.

Ministar je naveo da ima nepreciznosti kod koeficijenata za zanatska zanimanja u komunalnim preduzećima zbog čega su im zarade manje. Kazao je da je kod zanimanja gdje po prirodi posla imaju veliki broj dežurstava, noćnog rada i rada u otežanim uslovima, ali im naknade po ovom zakonu mogu biti samo do 45 odsto osnovne zarade.

On je naveo da zbog prestanka važenja ugovora sa A2A i za Elektroprivredu sada moraju važiti norme iz zakona o ograničenju zarada, kao i za Plantaže i Aerodrome koje duguju za poreze.

Najviše novca nedostaje za zarade u zdravstvu 7,2 miliona i prosvjeti 6,8 miliona“, kazao je Konjević.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić naveo je da će zbog izmjena zakona o socijalnoj pomoći i zbog naknada za majke sa troje i vfše djece, za šta su glasali opozicija i SDP, biti potrebno 69 miliona eura i pitao kako misle da obezbijede ta sredstva.

Konjević je odgovorio da će taj novac obezbijediti tako što će naplatiti poreske dugove koji se tolerišu godinama, dok bi druga opcija bila novo zaduženje iako je državni duga sada preko 63 odsto BDP-a.

Konjević je kazao da je bivši ministar dao saglasnost za zapošljavanje 866 novih službenika od početka godine do 19. maja i pored manjka za zarade od 16 miliona.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *