Slovenija: Najveće plate ima 57 zaposlenih u Microsoftu

Dodajte komentar

Koje kompanije imaju najveće plate u Sloveniji? Prema podacima lista Finance, slovenačka podružnica Microsofta, koja je rnijih godina obično bila na prvom mjestu, ili malo niže, prošle godine je opet bila vodeća. Naime, 57 radnika primilo je u prosjeku 8786 eura bruto mjesečne plate, što je 5,6 puta više od prosječne slovenačke bruto plate prošle godine, a kada se odbiju svi troškovi, prosječna plata u Microsoftu iznosi 4386 eura.

To je 4,3 puta više od prošlogodišnjeg prosjeka slovenačke neto plate. Među prvih deset slovenačkih kompanija s najvećim platama nekoliko je trgovaca lijekovima kao što su Roche, Novartis, Bayer i Johnson & Johnson. U tim kompanijama traži se visokokvalifikovano osoblje, riječ je obično o stručnjacima s područja medicine ili farmacije, s prodajnim vještinama.

Na popisu su snažno zastupljene energetske kompanijedirektno ili indirektno u vlasništvu države (HSE, Plinovodi, HSE Invest, NEK, Eles, GEN-I, Drav­ske elektrane, Savske elektrane i Termoelektrana Brestanica). Među javnim preduzećima, koja se hvale visokim platama nalaze se DUTB i SDH. U DUTB-u 92 zaposlena u prosjeku je prošle godine dobilo 4109 eura bruto, a u SDH je 67 zaposlenih imalo 3979 eura, što je 5% više od prosjeka od 2012. do 2014.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *