Najbolji restoran na svijetu je u Italiji

Dodajte komentar

Nakon što su se na vrhu dugo godina izmjenjivali Španci, konkretnije Katalonci, i Danci, ove godine na vrhu najboljih zasjeo je itlaijanski restoran. To je Osteria Francescana u Modeni, u kojoj stvara kuvar Massimo Bottura.

Moram zahvaliti svojoj supruzi, porodici i timu koji je dodijelio nagradu restoranu. Želio bih se zahvaliti svima, bilo je stvarno teško, naš rad je težak“, rekao je Bottura nakon što je primio nagradu na svečanosti u Nujujorku.
Najvažnija komponenta budućnosti, po mom mišljenju je kultura. Kultura donosi znanje, a znanje donosi svijest“, rekao je društveno aktivan kuvar, koji je ujedno i glasni zagovornik smanjenje otpada hrane.

Na drugo mjesto su se uvrstili prošlogodišnji pobjednici, tri brata Roca i njihov restoran El Celler De Can Roca, na trećem mjestu je njujorški restoran Eleven Madison Park. Među prvih deset su Central u Limi, Noma u Kopenhagenu, Mirazur u Mentonu, Mugaritz u San Sebastianu, Narisawa u Tokiju, Steirereck u Beču i Asador Etxebarri u Atxondu.

Podijeljeno je i nekoliko specijaliziranih nagrada. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Alainu Passardu iz pariškog restorana L'Arpege, najbolja kuvarica godine je Dominique Crenna (Atelier Crenna, San Francisco). Za najperspektivniji je proglašen restoran Den u Tokiju, najbolji u izboru cehovskih kolega kuvara je Joan Roca El Celler De Can Roca. Najodrživiji restoran je drugu godinu zaredom Relae u Kopenhagenu, a najbolji slastičar je Pierre Herm.

Ljestvicu svjetskih 50 najboljih restorana svojim glasovima oblikuje gotovo hiuljadučlana komisija sastavljena od ugostitelja, novinara i ostalih stručnjaka na globalnoj kulinarskoj sceni, a prvi put je objavljena 2002. godine.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *