Evropska kuća fudbala: UEFA očekuje milijarde eura prihoda

Dodajte komentar

Fudbal nije samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. To je i biznis u kojem se ne vrte milioni, već milijarde eura. EURO 2016 nije izuzetak. To je najprofitabilniji turnir UEFA-e u njegovoj povijesti, s obzirom na to da prvi put igraju 24 reprezentacije umjesto dosadašnjih 16.

Samim tim bit će odigrano i 20 mečeva više, odnoso ukupno 51 utakmica.

UEFA očekuje da će zaraditi gotovo dvije milijarde eura, odnosno 41 posto više nego od Evropskog prvenstva 2012.

Ronaldo – najskuplji igrač

Milijardu eura dobiće od TV prava, ili bolje rečeno zaradit će 200.000 eura po minutu prenosa, a od prodanih 2,5 miliona karata prihodovat će više od pola milijarde.

Nagradni fond iznosi 301 milion eura.

Što se tiče tržišne vrijednosti reprezentacija, Španija i Njemačka godinama se bore za primat, ali ove godine se na vrh ljestvice kao najvrjednija reprezentacija ipak popela Španija sa vrijednošću od 592 miliona eura.

Naravno, slijedi Njemačka sa 12 miliona manje, a potom Francuska, Engleska i Belgija.

Na sedmom mjestu od 24 našla se Hrvatska, čija je vrijednost 288 miliona eura. Dvadestdruga je Albanija sa 46 miliona, a posljednja je reprezentacija Mađarske sa brojkom od 26 miliona.

Tu su naravno i igrači – njih 522. A oni vrijede nevjerojatnih 2,8 milijardi eura.

Najskuplji igrač je Portugalac Cristiano Ronaldo, čija je tržišna vrijednost 111 miliona eura, a slijedi ga suigrač iz Reala, Velšanin Gareth Bale sa 80 miliona.

Treće mjesto dijele Poljak Robert Lewandowski i Thomas Muller, a sedmo mjesto zauzimaju Hrvati i ljuti rivali, igrači Barcelone i Real Madrida, Ivan Rakitić i Luka Modrić, čija vrijednost je procijenjena na 50 miliona eura.

Uz fudbal, naravno, vežu se i kladionice, koje očekuju nevjerovatan prihod od klađenja – 722 miliona eura.

Ponešto od prvenstva će zaraditi i zemlja domaćin, Francuska, jer će samo na njenim stadionima biti gotovo 1,5 miliona stranaca. No, prihod neće biti toliki koliko se predsjednik Francois Hollande nadao.

Stotine miliona gledalaca

Procjenjenuje se da će prihod od EURO-a biti blizu 1,3 miljarde eura.

No, ako pogledamo da je za obnovu stadiona Francuska izdvojila 1,7 milijardi eura, da su štete od poplava premašile milijardu, te da javna preduzeća gube milione zbog štrajkova, Francuska bi još mogla biti i na gubitku.

No, realno, sve i jedna zemlja zaradiće ponešto od prvenstva jer će ga, ipak, pratiti gotovo 300 miliona gledalaca dnevno.

Uz utakmicu idu i grickalice, dobro će zaraditi i kafići, kupuju se i dresovi, lopte, a prodaju se i televizori, jer prodavnice elektronike tada nesumnjivo nude najbolje i najniže cijene televizijskih prijemnika.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *