Devet banaka 2015. godinu završilo sa dobitkom, pet poslovalo negativno

Dodajte komentar

Poslovanje banaka je stabilno, solventno i likvidno, konstatovao je Savjet Centralne banke Crne Gore. Savjet je takođe konstatovao da je nastavljen trend smanjenja nekvalitetnih kredita, kao i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, na godišnjem nivou, 

Bankarski sistem je, međutim, i dalje opterećen nekvalitetnim kreditima, iako je njihov nivo značajno smanjen.

Svi propisani indikatori sigurnosti sektora su bili iznad zakonom utvrđenog minimuma. Visok nivo likvidnih sredstava, rast depozita i novoodobrenih kredita, kao i dokapitalizacija jednog broja banaka su dodatno doprinijeli stabilnosti bankarskog sistema. Bankarski sektor je ostvario negativan finansijski rezultat u 2015. godini, u iznosu od 3,4 miliona eura, primarno usled primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure (EUR)“, ističu u banci.

Devet banaka je poslovnu godinu završilo sa dobitkom, dok je pet banaka poslovalo negativno (jedna srednja i četiri male banke).

Savjet CBCG je konstatovao i da je Finansijski sistem Crne Gore je stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2016. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2016. godini.

Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za 2015 godinu.

U Izvještaju je konstatovano da je u 2015. godini zabilježen niz pozitivnih trendova: rast BDP-a, smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa, rast stranih direktnih investicija. Određenu dozu zabrinutosti unosti kretanje javnog duga i budžetskog deficita“, kazali su u CBCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *