Bodež faraona Tutankamona je ‘vanzemaljskog’ porijekla

Italijanski i egipatski istraživači zajedno su analizirali sječivo pronađeno u sarkofagu Tutankamona, koristeći prenosni aparat za fluorescentnu spektrometriju. Otkrili su da gvožđe korišćeno za izradu bodeža potiče od meteorita.

Otkako je otkriven 1925. porijeklo materijala ovog bodeža je predmet rasprava, a ranije analize dale su kontroverzne rezultate“, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu ‘Meteoritics and Planetary Science’.

Međutim, nedavna analiza definitivno pokazuje da je gvožđe ‘vanzemaljskog’ porijekla.

Odao ga je nikl“, objašnjava Danijela Komeli, naučnica koja je radila na ovom projektu.

Naime, dok mnogi gvozdeni artefakti imaju maksimalno četiri odsto nikla u svom sastavu, oštrica Tutankamonovog sječiva sadrži gotovo 11 odsto.

Osim toga, tu je i kobalt – oko 0,58 odsto.

Odnos nikla i kobalta u sječivu poklapa se sa sastavom meteorita“, kaže Komeli.

Istraživači misle i da znaju od kog meteorita potiče materijal. Naime, samo jedan ima tačno takav odnos nikla i kobalta, a riječ je o Kargu, otkrivenom 2000. na zaravni zapadno od Aleksandrije.

Istraživači kažu da kvalitet oštrice ukazuje na činjenicu da su Egipćani 14. vijeka prije nove ere već bili iskusni kovači.
Osim toga, ranije je utvrđeno da je drevni narod već znao da pojedini materijali ne potiču sa Zemlje, a meteorite su nazivali ‘gvožđem nebesa’.

 

Check Also

Finska šesti put zaredom najsrećnija zemlja, a evo na kom mjestu je Crna Gora

Prema Svjetskom izvještaju o sreći, Finska je šesti put proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.