Rekonstrukcija pruge Beograd-Bar nakon 40 godina

Dodajte komentar

Pruga Beograd-Bar je nakon četiri decenije dočekala obnovu, a neophodne pripreme su u toku kako bi početkom jula počela rekonstrukcija.

Ugovor između Infrastruktura željeznica Srbije i Ruskih državnih željeznica potpisan je prošle godine, a ovih dana finalizuju se podizvođački ugovori sa Bombardier transportation.

Obnova barske pruge počeće sanacijom 77 od ukupno 287 kilometara željezničkog koridora, prenosi B92.

Prema ugovoru koji su željeznice sklopile sa Rusima, predstoji generalni remont pruge od Resnika do Valjeva po projektu koji je uradio Saobraćajni institut CIP”, kazao je direktor ovog institute, Milutin Ignjatović.

On je naveo da od Valjeva do granice sa Crnom Gorom nema projekta. Ministarstvo za saobraćaj još nije dalo nalog da se uradi, što predstavlja ogroman problem.

Neophodno je da se što prije uradi projektna dokumentacija i da se pristupi revitalizaciji cijele pruge”, saopštio je Ignjatović.

On smatra da se predugo čekalo na popravku, s obzirom na to da je pruga Beograd – Bar izdržala 40 godina bez ozbiljnijih ulaganja.

Nigdje u svijetu nema da se na takvom putnom pravcu, od izuzetnog značaja, toliko dugo ne uradi generalni remont”, rekao je Ignjatović.

On je dodao da je željeznička magistrala Beograd – Bar jedna od saobraćajno i graditeljski najkompleksnijih u Evropi, zbog raznolikosti u reljefu i vrsti prepreka, što je zahtijevalo primjenu različitih statičkih rješenja od betona i čelika ili kombinaciju, kao i po vrlo zahtjevnim terenskim uslovima.

Predstojeća rekonstrukcija podeljena je u dvije faze, između ostalog i radi neometanog rada ugljenokopa u Vreocima.

Majstori će raditi u etapama od Valjeva do Vreoca i od Vreoca do Resnika. Ugovoreni poslovi podrazumijevaju rekonstrukciju zemljanog planuma, gornjeg stroja pruge, tunela i mostova, kontaktne mreže, sistema signalizacije i telekomunikacije, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge.

Takođe, RZD internacional je potpisao ugovor i sa Bombardier transportation-om, vrijedan više od sedam miliona eura, koji podrazumijeva ugradnju najsavremenijih automatizovanih skretničkih i transportnih komunikacionih sistema na novoj pruzi Beograd – Valjevo.

Na remontovanoj dionici očekuje se povećanje bezbijednosti, brzine i skraćenje vremena putovanja.

Svi rekonstruisani djelovi biće vraćeni na stanje projektovane brzine. Procijenjena vrijednost ovih radova je 80 miliona dolara, a rok za završetak biće 14 mjeseci od otvaranja gradilišta.

Radovi na pruzi Beograd – Bar procenjuju se na oko 250 miliona dolara i dio su sveukupnog međudržavnog željezničkog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Širi sporazum uključuje rekonstrukciju pruge Beograd – Pančevo, obnovu sporih dionica željezničkog Koridora deset, rekonstrukciju pruge Beograd – Bar, kao i rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog kolosijeka na pruzi Stara Pazova – Novi Sad uz ispravljanje krivina za veće brzine.

Ukupna vrijednost čitavog programa obnove pruga i nabavke novih voznih sredstava iznosi oko 920 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *