Poslodavci u Srbiji sve češće šalju zaposlene na poligraf

Dodajte komentar

U Srbiji je posljednjih godina sve popularnija upotreba „privatnih poligrafa“ koje koriste mahom poslodavci, roditelji i supružnici kako bi provjerili isnitinost tvrdnji zaposlenih, djece, bračnog druga ili partnera ili ustanovili neki vid prevare.

Usluge privatnog poligrafa, za razliku od onih koje koristi policija, mogu se dobiti u privatnim detektivskim agencijama, a poligrafisti su mahom bivši pripadnici policije visoko obučeni za detektovanje laži.

Poligrafista detektivske agencije „Protekta“ profesor doktor Ostoja Krsić rekao je Tanjugu da u privatnoj praksi najčešće testira slučajeve u vezi sa ljubavnim prevarama, bračnim problemima, kućnim krađama koje počine djeca, supružnici pa čak i gosti, kao i one koji se tiču potkradanja u privatnim firamama.

Kućne krađe mahom vrše zavisnici od droge, dok u privatnim firmama potkradaju ne samo zaposleni, već i partneri – prijatelji, kumovi, rođaci.

Kada čovjek u firmi otkrije da ga je potkradao neko ko mu je kumovao na vjenčanju ili krstio dijete, neko za koga bi ‘dao ruku’, nastaje strahovito razočarenje, jer detektor laži ne razlikuje prijateljske i kumovske veze“, naveo je Krstić koji se poligrafijom bavi od 1976. godine, kada je poligraf počeo da se koristi u radu srpske policije.

Prateći trendove iz Amerike – kolijevke poligrafa koja ga upotrebljava od Prvog svjetskog rata – u Srbiji se danas sprovode i testovi prije i u toku zaposlenja da bi se odredilo profilisanje kandidata, ali i potvrdila lojalnost i poštenje.

Krstić je ukazao da se u tim slučajevima ispitanik mahom testira pitanjima: zašto dolazite u ovu firmu, da li ste bili lojalni vlasniku u prethodnoj firmi, da li ćete biti lojalni novom vlasniku, da li namjeravate i u ovoj firmi da kradete, ako ste tamo krali…“

Druga vrsta testova su periodični testovi, koji se nazivaju „vakcine na istinu“, a sprovode se na tri ili šest mjeseci u firmama.

Taj test, prema rečima Krsića, prolaze svi zaposleni, nakon čega se vrši eliminacija onih koji reaguju na pitanja: da li su nešto uzeli, ukrali, ili imali namjeru ili su odali poslovnu tajnu…

Treća vrsta testova, kako je naveo poligrafista, sprovodi se kada se krađa već dogodi, a to se dešava uglavnom u manjim firmama, pa se testira cijela smjena ili samo oni koji su imali dikretan pristup robi.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *