Okončan arbitražni postupak VTB banke protiv KAP-a

Dodajte komentar

Londonski sud za međunarodne arbitraže (LCIA) okončao je arbitražni postupak po tužbi VTB banke (VTB) zbog naplate štete od Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju u iznosu od preko 30 miliona eura, saopštio je stečajni upravnik tog preduzeća, Veselin Perišić.

On je kazao da je KAP u stečaju, okončanjem tog arbitražnog postupka, postigao još jedan značajan uspjeh u postupcima pred međunarodnim sudovima.

Londonski sud je, na zahtjev pravnih zastupnika KAP-a u stečaju, 17. maja donio rješenje kojim je okončao arbitražni postupak po tužbi austrijske VTB“, naveo je Perišić u saopštenju.

On je podsjetio da je Visoki sud pravde u Londonu u novembru 2014. godine, prije odluke Londonskog suda za međunarodne arbitraže, donio odluku kojom je priznat stečajni postupak koji se vodi nad KAP-om pred Privrednim sudom Crne Gore, kao glavni strani sudski postupak, prenosi Mina-biznis.

Tu odluku je Visoki sud pravde u Londonu potvrdio 17. aprila prošle godine“, dodao je Perišić.

On je kazao da je takvom odlukom potvrđeno da Privredni sud Crne Gore sprovodi stečajni postupak nad KAP-om u skladu sa Zakonom o stečaju i da je zakon usklađen sa svim direktivama Evropske unije (EU) i UNCITRAL model-zakonom o međunarodnom stečaju.

Analitika, RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *