Evo koliko će iznositi zarade službenika po novom zakonu

Dodajte komentar

Glavni grad donio je Odluku o zaradama službenika i namještenika, kao i lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština Glavnog grada. Na ovaj način, Glavni grad je primjenio novi Zakon o zaradama u javnom sektoru. Ranije je najavljeno da mnoge opštine, poput beranske, neće moći da primijene ovaj zakon zbog nedostatka novca.

Shodno Odluci dostavljenoj Portalu Analitika, najveći obračunski koeficijent u Glavnom gradu imaće gradonačenik 25. Predsjedniku Skupštine Opštine i zamjenicima gradonačelnika pripao je koeficijent 23, glavnom administratoru 20 i sekretaru Skupštine 19. Vlada je ranije odredila da obračunska vrijednost koeficijenta iznosi 90 eura za sve zaposlene u javnom sektoru, pa samim tim i opštinama.

11

Plate zaposlenih  u Opštini zavisi i od dužine radnog staža i dodatka na zaradu, pa je teško izračunati zarade svih zaposlenih, ali se može očekivati da će iznositi u rasponu od 350 eura za namještenika do 1.900 eura koliko bi maksimalno mogao dobiti gradonačelnik.

Shodno Odluci, starješini  organa lokalne samouprave pripisan je koeficijent 18, starješini posebne službe 17, starješini stručne službe i menadžeru 16 i pomoćnicima 12,5.

Najmanji obračunski koeficijent, shodno Odluci, imaće viši namještenik 3,1 i namještenik 2,6.

22

Dodaci na zaradu

Na osnovnu zaradu, Opština je odredila dodatak na zaradu koji, u zavisnosti od vrste zanimanja iznosi 5 do 25 odsto.

Zaposlenom na radnom mjestu na kome se poslovi obavljaju u zvanju u okviru kategorije ekspertski i izvršni kadar i u zvanju namještenika utvrđuje se dodatak na osnovnu zaradu u procentu do 15 % . Zaposlenom na radnom mjestu na kome se poslovi obavljaju u zvanju šef ili koordinator službe, odjeljenja ili drugom odgovarajućem zvanju, dodatak na osnovnu zaradu utvrđuje se u procentu do 5%“, navodi se u Odluci.

33

 

Ostala zanimanja, shodno Odluci, mogu očekivati dodatak na zaradu u iznosu od 5 odsto koliko može očekivati rukovodilac do 25 odsto koliko može dobiti inspektor, komunalni policajac, referent za mjesne zajednice, spasilac ili kurir.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *