Evo kako IT moćnici vide budućnost

Tokom konferencije ‘Code’ Elon Musk, Jeff Bezos i njima slični ponudili su svoja viđenja i predviđanja kojim ćemo smjerom krenuti u bliskoj budućnosti, što ćemo sve postići i tome slično.

Evo nekoliko prilično otkačenih:

5) Nick Denton: Elita Silicijumske doline neće se skrivati u sjenkama
Izvršni direktor Gawkera više je uputio poziv pojedincima (Peteru Thielu, prvenstveno) nego što je iznio prognozu. Rekao je kako su milijarderi iz Silicijumske doline hiljadu puta moćniji i pod puno manje provjera i regulative od zastupnika u Kongresu.

4) Ginni Rometty: Za pet godina svime će upravljati kognitivno računarstvo
Direktorica IBM-a nije birala riječi kad je publici rekla kako će primjenjena vještačka inteligencija i kognitivno računarstvo ‘uticati na svaku odluku’ za pet godina. ‘Ako je digitalno, bit će kognitivno’, uvjerena je. I svi ćemo imati koristi od toga, ali će trebati mijenjati način poslovanja.

3) Elon Musk: Vještačka inteligencija će nas pretvoriti u kućne ljubimce
Šefu Tesle ne nedostaje optimizma: smatra kako ćemo sletjeti na Mars do 2025. godine i voziti se potpuno autonomnim vozilima za manje od dvije godine. No, s druge strane, brine ga razvoj vještačke inteligencije. Ne nađemo li način kako naše biološke mozgove pretvoriti u superračunarske kiborške, za vještačku inteligenciju nećemo biti ništa više od lijenih, ravnodušnih kućnih ljubimaca koje hrane i za kojima čiste.

2) Jeff Bezos: Industrija je za zvijezde
Prvi čovjek Amazona želi preseliti industriju u Zemljinu orbitu, kako bi efikasniej koristili Sunčevu energiju te oslobodili prostor i resurse na Zemlji.

1) Elon Musk: Živimo u matrici
Musk nije uvjeren kako je stvarnost koja nas okružuje doista stvarna. Misli kako je moguće, pa i vjerovatno, kako živimo u nekoj vrsti simulacije koju su dizajnirala bića razvijenija od nas.

popsci.com

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *