Ćalasan: Privatizacija pivare donijela nova izvozna tržišta

Dodajte komentar

Privatizacija je pivari Trebjesa donijela neophodno osavremenjivanje u svim segmentima poslovanja, izuzetno visoke standarde najvećih pivarskih grupacija i nova izvozna tržišta, saopštila je izvršni direktor kompanije Sanja Ćalasan.

Takođe, potrošači su dobili veću mogućnost izbora, jer je asortiman proizvoda koje nudimo u Crnoj Gori značajno proširen distribucijom nekih od najpoznatijih svjetskih pivskih brendova“, rekla je Ćalasan za Glasnik Privredne komore PKCG.

Ona je dodala da je pivara Trebjesa, iako dio globalne korporacije, zadržala lokalnu posebnost, što prepoznaju i njeni potrošači.

Ćalasan je podsjetila da je pivara Trebjesa prva privatizovana kompanija u Crnoj Gori i da već 19 godina posluje pod okriljem najvećih svjetskih pivarskih kompanija, danas u sastavu američko-kanadske grupacije Molson Coors.

Period od privatizacije do danas omogućio nam je da kroz razmjenu i primjenu najsavremenijih praksi poslovanja učvrstimo i zadržimo lidersku poziciju na tržištu Crne Gore. Sve politike, procedure i sisteme rada po kojima poslujemo, a koje su sa sobom donosile pivarske grupacije u čijem sastavu smo poslovali, implementirali smo u potpunosti i bez posebnih poteškoća, shvatajući sve prednosti koje nam one donose“, kazala je Ćalasan.

Ona je navela da je Trebjesa kompanija u kojoj se primjenjuju jednaki standardi u organizaciji cjelokupnog poslovanja, kao i u svim pivarama grupacije Molson Coors, što je čini jednom od najuspješnijih i najodrživijih u Crnoj Gori.

Ćalasan je saopštila da je pivara Trebjesa prošla dug razvojni put i da je kao začetnik industrije u Crnoj Gori bila i jedan od glavnih nosilaca privrednog razvoja zemlje.

Ona je dodala da je kontinuitet u proizvodnji i poslovanju i jasna vizija budućnosti u svim razvojnim fazama kompanije ono zbog čega je Trebjesa primjer drugim preduzećima.

Naša misija je da iznova oduševljavamo ljubitelje piva. Ova formulacija se vremenom mijenjala, ali je suština bila ista – pružiti kvalitetan proizvod, imati zadovoljne zaposlene i biti pouzdan partner poslovnoj i lokalnoj zajednici“, kazala je Ćalasan.

Ona je navela da za kompaniju uspjeh nije definisan samo pozitivnim poslovnim rezultatima na kraju godine, već time da naredne oni budu još bolji.

Izvrsnost nije nešto što se završava na pravljenju dobrog piva. To isto pivo treba da odgovara na potrebe sve zahtjevnijih potrošača, kojima treba pružiti i veliku mogućnost izbora. Potrebno je da sa našim proizvodima stanemo uz manifestacije koje bogate kulturni život, da promovišemo neke važne inicijative poput odgovornog konzumiranja alkohola, podržimo ekološke inicijative i prije svega sami budemo ekološki osviješćeni“, saopštila je Ćalasan.

Ona smatra da je preduzeće uspješno onoliko koliko je dobar partner zajednici u kojoj posluje.

Da bismo to bili, potrebno je da imamo zadovoljne zaposlene, koji ulažu puno strasti u posao. Vjerujem da nas to svrstava u red uspješnih kompanija, jer zajednički živimo iste vrijednosti i znamo da uvijek možemo napraviti još jedan korak“, navela je Ćalasan.

Ona je dodala da su investicije jedan od pokretača razvoja i da su one u prošloj godini iznosile četiri miliona eura.

Riješili smo problem otpadnih voda iz fabrike, izgradnjom prečišćivača, što je jedna od najvećih investicija Trebjesa kada govorimo o zaštiti životne sredine. U kontinuitetu modernizujemo proizvodne pogone, a konkurentnost na tžištu obezbjeđujemo i kroz značajne komercijalne investicije“, saopštila je Ćalasan.

Ona je kazala da su poslovni rezultati pivare u prošloj godini bili na nivou planiranih i očekivanih. Prodaja je bila na nivou 400 hiljada hektolitara piva, od čega je skoro petina izvoz, najviše u zemlje regiona.

To nas posebno hrabri, jer u periodu opšteg pada tržišta piva osvajanje novih tržišta nije lak zadatak“, rekla je Ćalasan.

Ona je dodala da je tokom prošle godine rasla i ukupna prodaja, ali i finansijski pokazatelji, kao i da su očekivanja za ovu godinu još veća.

Uz novi proizvod, Onogošt pivo, i dobro obavljene pripreme, nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti dobro, kao i da će ljetnja sezona koja najviše utiče na naše ukupne rezultate biti uspješna“, navela je Ćalasan.

Ona je dodala i da je nagrada PKCG posebno važna za pivaru Trebjesa.

Kada vas partneri predlože za nagradu i prepoznaju vaš uspjeh, onda je to posebna čast i obaveza da nastavimo da budemo još bolji“, poručila je Ćalasan.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *