Bogata festivalska ponuda inspiriše turiste da se opet vrate u Crnu Goru

Dodajte komentar

Brojni muzički festivali u Crnoj Gori (Sea Dance, Sea Rock, Southern Soul, Lake fest, Bedem…) pretenduju da ovog ljeta budu mamac za goste iz raznih krajeva svijeta, a iz Nacionalne turističke organizacije Vikend novinama poručuju da iz godine u godinu sve bogatiji zabavni i nkulturni program čini da Crna Gora postaje prepoznata i kao destinacija dobrog provoda i zabave, o čemu pišu i vodeći svjetski mediji u oblasti putovanja i odmora.

“Raznovrstan zabavni program ide u prilog činjenici da pored tradicionalno kvalitetnog odmora naši gosti ciljano dolaze zbog manifestacija koje okupljaju sve značajniji broj posjetilaca. Tzv. “event” industrija, koja uključuje festivale, konferencije, izložbe, sportske, kulturne i razne druge manifestacije, razvija se jako brzo i ima veliki uticaj na turizam. Velike manifestacije, kao što je Sea Dance festival, značajno utiču na kvalitet i atraktivnost naše turističke ponude i jačaju imidž destinacije”, kazali su Vikend novinama iz NTO.

Prošlogodišnji Sea Dance festival zabilježio je porast broja inostranih posjetilaca od čak 70 odsto, što je značajno doprinijelo povećanju turističkog prometa.

“Procjena je da je festival generisao oko 20 miliona eura prihoda. Lake fest, Bedem fest, Southern Soul Festival, Gitar fest, Jazz festival, Refresh, Afterbeach parties, tradicionalni karnevali i mnoge druge manifestacije zauzimaju sve značajnije mjesto u turističkoj ponudi Crne Gore, dok manji lokalni festivali npr. hrane i pića oživljavaju gradove u kojima se održavaju, doprinose njihovom imidžu i privlače radoznale turiste”, ocjenjuju iz NTO.

Kada je u pitanju struktura gostiju tokom festivala, primjetno je da najveći broj predstavljaju turisti mlađe dobi, koji će, prema mišljenju NTO, radije svoj budžet trošiti na propratne aktivnosti u destinaciji nego na smještaj u hotelima visoke kategorije.

“Tu su gosti iz regiona, ali i iz raznih krajeva svijeta koji žele da uživaju u dobrom provodu i zabavi, a naša destinacija je prepoznata po tome. Festivalski turizam je veoma značajan za promociju jedne destinacije i često predstavlja i glavni motiv dolaska turiste u određenu destinaciju. Takođe, održavanje manifestacija u velikoj mjeri doprinosi da brojni turisti koji dođu u našu zemlju, osim pasivnog odmora, mogu uživati i u dobrom druženju i muzici”, napominju iz NTO.

Za teritorijalno malu Crnu Goru s turističkog aspekta od velikog značaja je što će hiljade gostiju biti u prilici da obiđu mnoge adute našeg turizma brda, jezera, planine i mora od Nikšića i Budve do Kotora i Ulcinja. Šarolika ponuda na tako malom prostoru prednost je Crne Gore.

“To je od velikog značaja imajući u vidu predivne prirodne ljepote naše zemlje. Na taj način turista može doživjeti jedinstven doživljaj. Crna Gora ima sve na tako malom prostoru, od prelijepih plaža na jugu do divlje ljepote sjevera i to je naša prednost u odnosu na druge destinacije, a istovremeno omogućava turisti da doživi nešto drugačije, nešto što je karakteristično i jedinstveno. Gosti koji dolaze namjenski zbog festivala zaista mogu uživati u širokom spektru aktivnosti koje Crna Gora nudi, od pasivnog odmora na suncu i plaži i dobrog provoda do različitih mogućnosti aktivnog odmora u prirodi”, primjećuju iz NTO.

A široka je ponuda pomenutih aktivnosti.

“Planinarenje i biciklizam, splavarenje na rijeci Tari ili kanjoning, Zip-line na Đur-đevića Tari, botaničke ture, paraglajding, jahanje konja, džip-foto safari i avanturistički parkovi samo su neke od aktivnosti koje mogu biti interesantne za turiste koji Zele da pored dobrog provoda uZivaju i u netaknutoj prirodi. Bogata avanturistička i festivalska ponuda predstavljaju dobitnu kombinaciju i to je ono što će inspirisati turiste da se ponovo vrate”, smatraju u NTO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *