Službena putovanja: Dnevnice znatno veće od dosadašnjih

Dodajte komentar

Na posljednjoj sjednici Vlade donijeta je Uredba o naknadi troškova zaposlenim u javnom sektoru. Troškovi nastali u vezi sa radom, u smislu ove uredbe su: dnevnice za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu; korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe; odvojeni život od porodice i naknada za rad na terenu.

Dnevnice

U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih i integracija, dnevnice su izračunate u visini od 35 odsto vrijednosti dnevnica Evropske unije i usklađene sa prosječnom dnevnicom po državi prema skali Ujedinjenih nacija.

Ono što je zanimljivo, visina predloženih dnevnica uglavnom je znatno veća od dosadašnjih. Primjera radi, dnevnica zaposlenog u javnom sektoru za službeni put u Albaniju do sada je bila 32 eura. Novom uredbom dnevnica je povećana na 63 eura. Ukoliko zaposleni službeno otputuje u Svajcarsku, umjesto dosadašnjih 88 eura, za dnevnicu mu se, shodno Uredbi, mora isplatiti 126,35 eura.

Uredba

Od 134 države koje su obuhvaćene Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, najveća dnevnica je za službena putovanja u Rusiju. Sa dosadašnjih 95 eura za jedan dan u Rusiji zaposleni u javnom sektoru će dobijati čak 143,50 eura. Zanimljivo, najmanja dnevnica je za putovanja u Bangladeš. Sa dosadašnjih 25 eura, dnevnica je povećana na 36,05 eura.

Kada su u pitanju države bivše Jugoslavije, najveća dnevnica je za službena putovanja u Hrvatsku i Sloveniju i iznosi 63 eura. Za jedan dan poslovno proveden u Srbiji i Bosni i Hecegovini, zaposleni će dobiti 55,3, odnosno 50,75 eura. Novom uredbom, dnevnica za Makedoniju je smanjena sa 65 na 56 eura.

Naknade

Kako je objašnjeno u uredbi, zaposlenom koji koristiti sopstveni automobil u službene svrhe, pripada naknada u visini od 25 odsto cijene litra goriva po pređenom kilometru.

Takođe, zaposlenom koji je, po nalogu rukovodioca, raspoređen da radi van mjesta prebivališta i odvojen je od svoje porodice, pripada mjesečna naknada za odvojeni život od porodice u visini od 110 eura.

“Ako je zaposlenom obezbijeđen smještaj ili ishrana pripada mu 70 odsto naknade za odvojeni život od porodice. Za vrijeme rada van mjesta rada, u trajanju dužem od 15 dana neprekidno, zaposleni ima pravo na troškove rada na terenu (terenski dodatak) u iznosu od 10 eura po danu”, ističe se u uredbi.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *