Sunovrat akcija na evropskim berzama zbog novih mjera ECB-a

Dodajte komentar

Akcije na evropskim berzama su pale jutros na početku trgovanja, jer se Evropska centralna banka (ECB) priprema za lansiranje radikalnih podsticajnih mjera namijenjenih podizanju privrednog rasta u posrnuloj eurozoni.

Sunovrat akcija je uslijedio i pošto je Svjetska banka srezala projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, navodeći da je oporavak razvijenih ekonomija sporiji od očekivanog, i da niske cijene sirovina nastavljaju da pogadjaju druge zemlje, prenosi agencija Frans pres.

Po otvaranju berze, londonski indeks FTSE 100 je oslabio 0,1 odsto, na 6.277,03 poena u odnosu na vrijednost sa jučerašnjeg zatvaranja, frankfurtski indeks DAX 30 je pao za 0,4 odsto, na 10.246,44 poena, a pariski KAK 40 za 0,3 odsto, na 4.461,28 poena.

ECB je, kako ocjenjuje AFP, zakoračila danas u neistraženu teritoriju, budući da počinje sa otkupom obveznica koje emituju kompanije, u nastojanju da podigne inflaciju u eurozoni.

Cilj ovog programa je da kompanije iskoriste novac za investicije, što će doprinijeti stimulisanju rasta, otvaranju novih radnih mjesta i podizanju cijena.

U Aziji, berzanski indeksi su evidentirali različite rezultate, pri čemu je tokijski indeks Nikei 225 porastao za 0,93 odsto, Šangajski kompozitni pao za 0,3 odsto, a honkonški Hang Seng za 0,1 odsto.

Kamatica

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *