Šef Googlea piše istoriju: Počinje da pravi leteće automobile

Dodajte komentar

Jedan od osnivača Googlea Lari Pejdž pokrenuo je dvije male kompanije koje rade na razvijanju malih električnih letjelica – letećih automobila, piše Blumberg.

Pejdž je radi tog projekta pokrenuo kompanije Zi aero i Kiti hok, kako se zove i mjesto u kome su braća Rajt prije više od 100 godina izvela pionirski let avionom.

Prije tri godine u Silicijumskoj dolini pojavila se nova kompanija Zi aero, koja je bila smještena odmah pored Googleovog sjedišta u mjestu Mauntin Vju, što je, kako navodi Blumberg, neobično, pošto Google čvrsto kontroliše svu zemlju u okolini.

Jedan novinar je primijetio patentni dokument koji pokazuje da Zi aero radi na maloj električnoj letjelici koja uzlijeće i slijeće vertikalno – letećim automobilima.

Decenijama entuzijasti među izumiteljima rade na letećim automobilima s malo rezultata osim što su razočarali investitore i ispraznili njihove račune. Bolji materijali, autonomni navigacioni sistemi i drugi tehnološki iskoraci su ubijedili pametne, bogate i navodno ozbiljne ljude da je u nekoliko sljedećih godina moguće napraviti leteće automobile koja uzleijću i sleijću vertikalno, navodi Blumberg.

Posle toga je uslijedilo mnoštvo napisa, a kompanija je negirala da je povezana s Googleom ili nekom drugom poznatom tehnološkom kompanijom. Ubrzo je počela da izbjegava upite medija, a zaposlenima su data uputstva kao da izbjegavaju pitanja novinara.

Ispostavilo se da Zee.Aero ne pripada Googleu, već Lariju Pejdžu, koji je sa Sergejom Brinom osnivao internet-džina. Pejdž je od 2010. lično finansirao Zi aero sa zahtjevom da se njegova umiješanost krije od javnosti, reklo je 10 ljudi koji su upoznati s tom kompanijom.

Zi aero je dio Pejdžovog plana da se ubrza razvoj personalizovanog vazdušnog putovanja. Kao i osnivači Amazona i Pejpala, Džef Bezos i Ilon Mask, Pejdž koristi lično bogatstvo za ostvarivanje dječačkih snova, navodi Blumberg.

Na sajtu Zi aera piše “Dizajniramo, pravimo i testiramo bolje načine da se dođe od A do B”, i da traže “kreativne ljude koji mogu ostvariti nemoguće” i da razvijaju “revolucionarne nove oblike transporta” s radom u “presjeku aerodinamike, napredne proizvodnje i električnog pogona”.

Zi aero se nalazi u jednospratnoj zgradi u kojoj je Pejdž prizemlje namijenio kompaniji, dok su na spratu bile njegove prostorije, ali je kasnije inženjerima ustupio i taj prostor sa skupim slikama, zidom za penjanje, kao i s prvim raketnim motorom Sejseksa koji mu je poklonio Mask.

Ta kompanija zapošljava skoro 150 ljudi, a proširila je rad u aerodromskom hangaru na oko sat vožnje gdje se izvode probni letovi prototipova.

Pored Zi aera, u koji je uložio više od 100 miliona dolara, Pejdž je prošle godine pokrenuo Kiti hok nedaleko od prostorija Zi aera da radi na slilčnim projektima. Prema podnijetim dokumentima, njen predsjednik je Sebastijan Tran, koji je kum Googleovog programa samonavodećih vozila i osnivač istraživačkog odjeljenja u Google eksu.

Pejdž, Google i Tran su odbili da govore o Zi aeru ili Kiti hoku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *