Propala banka Splitsko-Dalmatinska: HNB donio odluku o pokretanju stečaja

Savjet Hrvatske narodne banke donio je 24. maja Odluku o podnošenju predloga za otvaranje stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Splitu nad Bankom splitsko-dalmatinskom d.d. iz Splita.

Navedeno je odlučeno nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Banka splitsko-dalmatinska d.d. propada, da dioničari nisu spremni da ojačaju kapital, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sistema zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom roku“, saopštili su iz HNB-a.

Na kraju 2015. godine imovina Banke splitsko-dalmatinske iznosila je 454.941 hiljadu kuna s tržišnim udjelom od 0,11 posto.

Privremena zabrana poslovanja

HNB je donio i odluke o privremenoj zabrani poslovanja što znači da se neće moći izvršavati uplate i isplate na i sa računa Banke splitsko-dalmatinske d.d. kao ni na i sa računa klijenata Banke splitsko-dalmatinske d.d., niti će se provoditi izvršenje na računima Banke splitsko-dalmatinske d.d. uređena Zakonom o sprovođenju iozuvršenja na novčanim sredstvima, bez obzira na vrstu osnove za plaćanje (zadužnice, rješenja o izvršenju i sl.).

Posljedično, do dana donošenja odluke Trgovačkog suda o predlogu za otvaranje stečajnog postupka, klijenti Banke splitsko-dalmatinske d.d. ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u Banci i ne može se obavljati prenos na teret njihovih računa, a Banka ne smije više pružati platne usluge putem platnih kartica.

Manager

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.