Propala banka Splitsko-Dalmatinska: HNB donio odluku o pokretanju stečaja

Savjet Hrvatske narodne banke donio je 24. maja Odluku o podnošenju predloga za otvaranje stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Splitu nad Bankom splitsko-dalmatinskom d.d. iz Splita.

Navedeno je odlučeno nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Banka splitsko-dalmatinska d.d. propada, da dioničari nisu spremni da ojačaju kapital, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sistema zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom roku“, saopštili su iz HNB-a.

Na kraju 2015. godine imovina Banke splitsko-dalmatinske iznosila je 454.941 hiljadu kuna s tržišnim udjelom od 0,11 posto.

Privremena zabrana poslovanja

HNB je donio i odluke o privremenoj zabrani poslovanja što znači da se neće moći izvršavati uplate i isplate na i sa računa Banke splitsko-dalmatinske d.d. kao ni na i sa računa klijenata Banke splitsko-dalmatinske d.d., niti će se provoditi izvršenje na računima Banke splitsko-dalmatinske d.d. uređena Zakonom o sprovođenju iozuvršenja na novčanim sredstvima, bez obzira na vrstu osnove za plaćanje (zadužnice, rješenja o izvršenju i sl.).

Posljedično, do dana donošenja odluke Trgovačkog suda o predlogu za otvaranje stečajnog postupka, klijenti Banke splitsko-dalmatinske d.d. ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u Banci i ne može se obavljati prenos na teret njihovih računa, a Banka ne smije više pružati platne usluge putem platnih kartica.

Manager

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.