Šef Barclaysa prodavao tajne vodoinstalateru

Stivena Maklačija (58), bivšeg šefa bankarskog diva Barclaysa, uhapsila je policija zbog optužbi da je prodavao tajne bankarske informacije vodoinstalateru.

Tužilaštvo SAD tereti ga da je Gariju Pusiju pomogao da zaradi 76.000 dolara, i to u zamjenu za to što mu je ovaj besplatno preuredio kupatilo u kući, kao i to da su dobitak dijelili.

Čak sedam godina vodio je Maklači kancelariju britanskog bankarskog carstva na Menhetnu, a bizaran slučaj prevare i udruživanja u zločinačku organizaciju raspetljao se kad se vodoinstalater u tajnosti nagodio s tužilaštvom u zamjenu za oslobađanje od optužbi ili za manju kaznu. Rojters navodi da su se dvojica upoznala 2013. kad su u istoj marini na Long Ajlendu u Njujorku parkirala svoje brodiće.

Očigledno su se lijepo sprijateljili, jer za kratko Maklači Pusiju javio za 10 udruživanja banke s manjim firmama, nakon čega je vodoinstalater ulagao novac uoči sklapanja poslova i rasta akcija. Dionice bi vrlo brzo, za samo nekoliko dana naglo skakale i tako se Pusi obogatio za 76.000 dolara.

Dio tog novca u sportskoj torbi nosio je u gotovini Maklači koji je bio na izvoru najpovjerljivijih poslovnih informacija.

Kako to da je bankarski i finansijski tako moćna osoba poput šefa Barclaysove kancelarije na Menhetnu dopustila da uskoči u tako sitno namještanje poslova zasad nije poznato.

B92

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.