“Radoje Dakić”: Ni deset godina nakon prestanka proizvodnje nije uveden stečaj

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Ni deset godina nakon što je obustavljena proizvodnja u podgoričkoj fabrici “Radoje Dakić“, u to preduzeće, čiji je većinski vlasnik država, nije uveden stečaj.

Dugovi prema osnivaču nastavljaju da se gomilaju, pa je prema poslednjem izvještaju o poreskim dužnicima “Radoje Dakić” u samom vrhu. Ta fabrika po osnovu poreza i doprinosa uz i na lična primanja državi duguje 9,1 milion eura, dok po osnovu poreza na nepokretnosti, PDV-a i ostalih poreza duguje 1,2 miliona eura.

Prema riječima advokata povjerilaca Ljubomira Markovića, u slučaju “Radoja Dakića” nikome nije u interesu uvođenje stečaja.

Radoje Dakić ima imovinu nesrazmjerno veću od potraživanja, tako da nema potrebe za uvođenjem stečaja. Svaki povjerilac, čija su potraživanja viša od 2,5 hiljada eura može da pokrene stečaj, ali to nikome nije u pravnom interesu”, rekao je Marković.

Radnici i povjerioci fabrike protestuju već sedam godina tražeći hitno izvršenje sudskih presuda po osnovu kojih im se duguje 50 miliona eura sa pripadajućim kamatama, odnosno 77 zarada. U Osnovnom sudu je trenutno sudska prodaja imovine fabrike. Do sada je prodato više parcela i hangar fabrike po cijeni koja je duplo manja od tržišne. Od 2,7 miliona eura, koliko je bilo na računu suda od prodaje, advokatima je isplaćeno preko 700 hiljada eura.

Poslednje ročište održano je prije dvije sedmice u cilju utvrđivanja prave vrijednosti imovine fabrike imajući u vidu kontradiktorne nalaze vještaka. Prema vještačenju iz 2013. godine vještaka Milanke Popović, imovina fabrike je procijenjena na 81 milion, dok je godinu nakon toga vještak Marko Radunović imovinu procijenio na 51 milion eura. Međutim, u njegovu procjenu, kako saznajemo, nijesu bile uračunate nekretnine.

Međutim, sud će do narednog ročišta odlučiti da li će posao procjene povjeriti novim vještacima, kako je traženo na suđenju održanom krajem maja.

Predsjednik koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević ističe da fabrika postoji kao izvršni dužnik pred međunarodnim organima i svake godine gomila gubitke po osnovu poreza i imovine.

Osim što se radnicima duguje 50 miliona, stvoreno je i 25 miliona eura potraživanja države prema izvršnom dužniku, odnosno prema svom preduzeću. Pitanje je da li se može uvesti stečaj u firmu gdje je osnivač Vlada, a većinski vlasnik država. To je stečaj protiv samog sebe. Oni su toliko vremena ostavili da firma posluje kao pravno lice jer je tu bila ogromna imovina, vrijedne mašine koje su na kilograme prodavane putem sudske prodaje u bescijenje. Što se tiče “Radoja Dakića svi zakoni su prekršeni Zakon o imovinsko-pravnom osiguranju, Zakon o privatizaciji i transfomaciji i Zakon o stečaju“, rekao je Vukčević.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *