Na razgovoru za posao najbolje prolaze iskreni

Dodajte komentar

Da je iskrenost na razgovoru za posao zaista najbolja politika pokazuje novo istraživanje Pravne škole “Vanderbilt”.

U eksperimentu su učestvovala 3.022 čovjeka koji su imali zadatak da se ponašaju kao poslodavci i biraju između dvije kandidatkinje za posao. Kandidatkinje su bile slične po obrazovanju, iskustvu, vještinama i desetogodišnjoj pauzi od posla. Jedina razlika bila je u tome što je jedna bila otvorena i iskrena u pogledu razloga pauziranja, bilo da je u pitanju odgajanje djeteta ili razvod. Druga kandidatkinja nije dala nikakve informacije o tome zašto nigdje nije radila deset godina. Žene koje su dale lične informacije povećale su šansu za dobijanje posla za čak 30 do 40 odsto.

Autor istraživanja, profesor prava i ekonomije Džoni Herš, ne krije da je šokiran ovim rezultatima, jer informacije ovog tipa ništa ne govore o kvalitetu nekog radnika. Ali rezultat objašnjava psihološkom teorijom po kojoj ljudi više vole poznate od nepoznatih rizika. A sa osobom koja im je otkrila lične informacije znaju na čemu su.

Neki stručnjaci, ipak, skeptični su kad je riječ o ovom istraživanju. Napominju da je više puta dokazano da su žene zaista diskriminisane na radnom mjestu nakon rođenja djeteta i da je najbolje da budućem poslodavcu ne otkrivaju informacije koje se tiču planiranja porodice.

Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *