Cijene nafte se drže iznad 50 dolara

Cijene nafte su se održale iznad kote od 50 dolara za barel u današnjem trgovanju u Aziji, pošto trgovci čekaju američke podatke o zalihama “crnog zlata”, a slab dolar i dalje utiče na rast tražnje za tom sirovinom. 

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u julu ojačala je za 11 centi na 50,47 dolara po barelu, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent” za isporuku u avgustu porasla za tri centa na 51,47 dolara, prenosi agencija AFP.

Cijena WTI sirove nafte je zaključena na nivou iznad 50 dolara prvi put u osam mjeseci, što je rezultiralo podizanjem optimizma na energetskom tržištu“, navodi Margaret Jang, analitičarka kompanije CMC Markets u Singapuru.

Tržište očekuje da će podaci američkog Ministarstva energetike pokazati dalji nedjeljni pad zaliha sirove nafte nakon nedavnog smanjenja, procjenjujući da će one oslabiti za novih 3,25 miliona barela, dodala je Jang u komentaru.

Cijene nafte su zabilježile eksplozivan rast sa istorijskog minimuma iz januara i februara ove godine, kada su u slobodnom padu dotakle dno na nivou od blizu 25 dolara za barel, što nije zabilježeno još od 2003. godine.

Međutim, ova sirovina je i dalje daleko od najvišeg cjenovnog nivoa od preko 100 dolara za barel, na kom je bila sredinom 2014. godine, prije nego što je došlo do ekonomskog usporavanja i prezasićenosti ponude.
Slabost američkog dolara je takođe ključni faktor za ovonedjeljni skok nafte.

Šefica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen rekla je u ponedjeljak da je, uprkos slabim pokazateljima o otvaranju novih radnih mjesta u SAD, američka privreda na putu oporavka, i da će bilo kakvo povećanje troškova zaduživanja biti postepeno.

Kamatica

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.