“Brajović ne krije firme angažovane na autoputu”

Dodajte komentar
Povodom tvrdnji objavljenih prije dva dana u medijima da ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović krije imena firmi koje su angažovane na projektu autoputa od Smokovca do Mateševa, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva istaklo je da je spisak tih kompanija do sada dostavljan svakom mediju koji ga je zatražio, pa su tako u više navrata crnogorskim štampanim i elektronskim medijima dostavljani odgovori.

Oni su osudili tendecioznu interpretaciju izjave Brajovića u odgovoru na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanovića iz Socijalističke narodne partije (SNP), podsjetivši da je resor do sada izdao 54 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača u skladu sa podklauzulom Ugovora o projektovanju i izgradnji pomenutog autoputa.

Kako su istakli, Brajović ni ovog puta nije izbjegao da saopšti imena preduzeća koja su kao podizvođači angažovani na Projektu, već će isti biti sadržani u pisanom odgovoru na dobijeno poslaničko pitanje.

“Izvođač radova je obavezan da angažuje podizvođače, za izvođenje radova i projektovanje, koji imaju sjedište i registraciju u Crnoj Gori, prije 1. januara 2012. godine, u obimu koji ne može biti manji od 30 odsto prihvaćenog iznosa Ugovora. Izvođač sam vrši odabir potencijalnih podizvođača i odgovoran je za kvalitet i dinamiku radova podizvođača. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u svojstvu Investitora izdaje prethodnu saglasnost, ali to ne znači automatski i da je neko postao podizvođač, jer je to obligacioni odnos dva ili više pravnih lica nezavisno od Ministarstva“, kažu u resoru.

Takođe, ističu da Ministarstvo ne određuje podizvođače, na prijedlog Izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove, a osnovni kriterijumi koje Investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su iskustvo i referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci i imajući u vidu da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u ugovornom odnosu isključivo sa Izvođačem, ono nije ovlašćeno da objavljuje podatke o pravnom poslu trećih  lica.

Bilans realizacije ugovorne obaveze Izvođača u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi se na završetku Radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora. Svjesni činjenice da ovaj kapitalni projekat izaziva veliku pažnju medija i javnosti, ne možemo da ne konstatujemo da preko ovog projekta, što pojedini političari, što pojedini “nezavisni ” mediji, dobijaju medijski prostor odnosno “prodaju priču”. I to je sve legitimno, jer razumijemo konkurenciju na našoj medijskoj, a i političkoj sceni“, navode iz Ministarsva.

Prema njihovim riječima, kontinuiranim plasiranjem tendecioznih tekstova uz pompezne naslove, ne doprinosi se boljoj informisanosti crnogorske javnosti, već upravo suprotno, kreira se loša atmosfera i plasiraju polovične, neutemeljene i neprovjerene informacije interpretirane u zavisnosti od uređivačke politike u pojedinim medijima.

U svakom slučaju, javnost ipak ima mogućnost, da posredstvom medija, koji nemaju unaprijed formiran stav o ovom projektu, prati njegovu realizaciju kroz provjerene i pouzdane podatke, lišenih pretpostavki, predviđanja, špekulacija i skandaloznih naslova“, zaključili su iz resora.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *