Turska zabranila PayPal

Dodajte komentar

Internet kompanija za plaćanja PayPal prestala je početkom nedjelje sa radom u Turskoj, nakon što je bankarski regulator te zemlje odbio da da licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji, prenosi Seebiz.

Taj potez pogodio je mnoge male preduzetnike koji zavise od usluga prenosa novca za gotovo sve svoje transakcije. Za mnoge je PayPal jedina opcija za poslovanje na globalnom nivou.

Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male firme koja putem internet platforme prodaje autentične turske proizvode.

Preduzetnica, koja mjesečno ima prihode od oko 8.000 dolara i koja je željela da ostane anonimna, preusmjerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

Zanatski proizvodi, kao što su umjetnine i keramika, često se iz Turske u Evropu prodaju putem platformi kao što su Etsy ili Ebay.

Prema navodima PayPala, Turska želi da firma „u potpunosti lokalizuje“ svoje sisteme.

Poštujemo želju Turske da razmjesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, PayPal koristi globalnu platformu plaćanja koja djeluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, stoji u saopštenju PayPala, objavljenom prošle nedjelje.

Turski sukob s tehnološkim firmama nije ograničen samo na PayPal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter i YouTube, te zabranjuje na desetine hiljada internet stranica. Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *