Troškove Pošte od 7,2 miliona platiće građani

Dodajte komentar

Glavna tema jučerašnje sjednice Odbora za ekonomiju, na kojoj se razmatrao izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) za 2015. godinu, bili su troškovi univerzalnog poštanskog servisa, koji nijesu plaćani već pet godina, od 2011, i iznose 7,2 miliona eura.

Konstatovano je da ti troškovi opterećuju poslovanje Pošte, dok se učesnici u raspravi nijesu mogli usaglasiti ko treba da plati te troškove. Iz EKIP-a tvrde da to treba da se plati iz budžeta, dok iz Pošte navode da te troškove treba da plati EKIP. Spor u vezi sa ovim pitanjem je i kod Ustavnog i Upravnog suda.

Predsjednik Savjeta EKIP-a Šaleta Đurović kazao je da je plaćanje troškova univerzalnog poštanskog servisa pravni i ekonomski problem.

Pravni problem je nastao izmjenama zakona 2011. godine, kada je rečeno da se troškovi nadoknađuju iz kompenzacionog fonda EKIP-a. Do tada se dio nadoknađivao iz sredstava EKIP-a, dio iz budžeta. Ekonomski problem je što se od prihoda od elektronskih komunikacija ne mogu plaćati troškovi univerzalnog servisa poštanskih usluga, rekao je Đurović i dodao da su troškovi od 7,2 miliona fingirani.

Prije izmjena zakona, 2010. godine troškovi su iznosili 1,6 miliona, iz budžeta je plaćen milion, a Pošta je nas dužila za 1,6 miliona. Ista stvar je bila 2011. godine kada su troškovi iznosili 1,8 miliona. Na samo te dvije godine odnose se tri miliona, tako da cifra od 7,2 miliona ne stoji – poručio je Đurović.

Izvršni direktor Pošte Ivan Kalezić, koji je prije dva mjeseca došao na tu funkciju, rekao je da je za krivičnu prijavu ako su troškovi fingirani.

Ovo je problem koji Pošta ne može sama da riješi. Potreban je nezavisni revizor da utvrdi koliki je trošak po osnovu univerzalnog poštanskog servisa od 2010. godine. Mislim da je trošak veći od 7,2 miliona, rekao je Kalezić.

Poslanici takođe imaju različita mišljenja o ovim troškovim, kao i o načinima na koji bi se mogli riješiti. Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) je predložio da treba izmijeniti finansijski plan EKIP-a i odrediti da se plaća određeni iznos za trošak univerzalnog poštanskog servisa.

Ako se ovako nastavi, šteta po budžet će biti šest do sedam miliona. Svake naredne godine trošak će biti po nekoliko stotina hiljada eura. Slično je bilo i sa sporom RTCG i Radio difuznog centra, pa je na kraju nekoliko miliona plaćeno iz budžeta, rekao je Damjanović i dodao da bi troškove univerzačnog poštanskog servisa trebalo da plate Telekom, Telenor i M:tel, a ne da se plaćaju iz budžeta.

(Cijeli tekst pročitajte u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *