Na auto-putu sada 684 radnika

Dodajte komentar

Na izgradnji prioritetne dionice autoputa trenutno radi, prema podacima izvođača, 684 radnika, a u vrijeme najvećeg intenziteta radova tre balo bi da ih bude 3,5 hiljade, rekao je ministar saobraćaja Ivan Brajović i podsjetio daje dogovor sa glavnim izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC, da najmanje 30 odsto poslova urade domaće firme.

– Do sada smo izdali 54 saglasnosti i podugovoreno je 25 odsto ukupne vrijednosti posla, rekao je Brajović odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Damira Šehovića o dinamici radova na auto-putu. Dodao je da taj iznos nije konačan, jer traju pregovori oko zaključenja podizvođačkih ugovora, tako da smatra da će cenzus od 30 odsto biti premašen.

Izvođač je angažovao više od 30 većih domaćih kompanija u svojstvu dobavljača i pružaoca usluga, čiji angažman nije uključen u kvotu od 30 odsto,  rekao je Brajović i ponovio da je ugovorom određen 11. maj 2019. godine kao krajnji rok za završetak izgradnje prioritetne dionice.

On je naveo da nema rokova za pojedine faze, tako da nema osnova ni za špekulacije o kašnjenju radova. Izvođač radova je dionicu Smokovac Mateševo podijelio na 15 poddionica, za koje će biti izdate građevinske dozvole. Govoreći o valutnom riziku, Brajović je kazao da je za period izgradnje auto-puta država zaštićena od valutnog rizika i sve informacije do sada plasirane u javnosti o šteti po državu su netačne. Nakon isteka grejs perioda, rekao je, može se govoriti o odnosu tih valuta, ali do tada Vlada može blagovremeno procijeniti stepen rizika i preduzeti odgovarajuće zaštitne mehanizme. Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura.

Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona USD, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *