Konjević najavio rebalans budžeta

Dodajte komentar

Stanje javnih finansija jako je teško, kaže ministar finansija Raško Konjević, dodajuči da je rebalans budžeta neizbježan. 

Stanje javnih finasija je izuzetno teško, saopštio je ministara finasija u Vladi izbornog povjerenja iz redova opozicije, Raško Konjević.

On je kazao da je poreski dug 25. maja iznosio 230 miliona eura i da je ta suma prema podacima Poreske uprave, naplativa.

On kaže da 29 poreskih obveznika ima dug iznad milion eura, dok njih 32 duguje pola miliona do milion eura.

“To znači da je ukupna cifra duga državi, onih koji duguju preko pola miliona eura za porez, 120 miliona eura“, rekao je Konjević u Klubu A na Atlas TV.

On navodi i što se moglo uraditi sa 120 miliona koji nijesu naplaćeni od najvećih dužnika, a što je bila zakonska obaveza države. Napominje da je riječ o cifri koja je nešto manja od četvrtine kredita koji je država uzela za autoput.

“Ovdje se radi o porezima koje su poreski obveznici prijavili ali ih nijesu platili, a država im godinama to toleriše“, kaže Konjević i dodaje da je bi se sa po 60 miliona više u budžetu za posljednje tri godine moglo mnogo uraditi u sistemu zdravstva i prosvjete, kao i u sistemu bezbjednosti, trećem po veličini, koji se finasiraju iz budžeta.

Konjević dodaje da će do četvrtka imati informaciju iz Poreske uprave posebno o svakom dužniku čiji je dug prelazi pola miliona, kao i mjerama koje su prema njima preduzimane. On kaže i da je naš poreski sistem nepravedan i naziva ga poreski sitem pod navodnicima. Napominje i da postoji ogroman broj malih i srednjih preduzeća koja posluju i uredno izmiruju obaveze.

“Država nekome toleriše neplaćanje poreza, a sa druge strane neko izmiruje redovno svoje zakonske odbaveze. Samim tim oni imaju nejednake uslove na tržištu“, kaže Konjević.

Ukazuje da gotovo ništa ili da je vrlo malo poreskih instrumenata korišteno za naplatu.

“Snagu države u sistemu javnih finasija pokazujete naplatom poreza”, ističe ministar finansija.

On najavljuje rebalans budžeta, s obzirom na činjenicu da je poreski dug onaj koji je naplativ, 230 miliona i da između ostalog, za realizaciju Zakon o zaradama u javnom sektoru, koji je nedavno usvojen, nedostaje 15 miliona.

“Zbog neadekvatne fiskalne procjene i ako imate dodatno Zakon o majkama kako je prepoznat u narodu, neminovno je da morate da idete u rebalans“, rekao je Konjević.

Govoreći o načinu obezbjeđenja nedostajućeg novca, Konjević kaže da bi trebalo da nas zabrine što u martu nije bilo zainteresovanih investitora za emitovane euroobveznice, koje su najsigurnija državna hartija od vrijednosti, a koje smo emitovali na međunarodnom tržištu u iznosu od 480 miliona eura, koliko nedostaje novca u budžetu za ovu godinu. On podsjeća da je realizovano 300 od 480 miliona eura emitovanih obveznica.  

“Vidjećemo kako će taj dio sredstava od 300 do 480 miliona biti nadomješten, da li kroz novu emisiju euroobveznica ili kroz bilateralne aranžmane sa bankama. Nažalost od  predviđenih 480 miliona shodno budžetu za ovu godinu 390 milona je za otplatu duga iz predhodnog perioda“, rekao je ministar.

On je kazao da će sljedeće sedmice na vladi imati informaciju da je državni dug prešao iznos od 60 odsto BDP-a i dodaje da je u tom slučaju zakonska obaveza izrada sanacionog plana, koji podrazumijeva niz nepopularnih mjera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *