Pomoć Svjetske banke u fiskalnoj konsolidaciji

Dodajte komentar

Svjetska banka je spremna da pruži pomoć Crnoj Gori u procesu fiskalne konsolidacije, kao i tehničku pomoć u drugim oblastima, kazao je potpredsjednik SB za Evropu i centralnu Aziju, Kiril Miler na zasijedanju holandske konstituence MMF‐a i Svjetske banke u Kijevu, Ukrajina.

Na sastanku, čija je glavna tema kako podstaći brzi ekonomski rast zemalja konstituence, učestvuju i guverner Centralne banke CBCG Milojica Dakić i viceguverner Nikola Fabris.

Crnogorska delegacija susrela se s brojnim visokim zvaničnicima MMF‐a i  Svjetske banke. Na sastanku s Kilerom, razmotrena je ekonomska situacija u Crnoj Gori.

Zajednički je konstatovano da su ključni izazovi u fiskalnoj sferi“, saopšteno je iz CBCG-a.

Miler je istakao je da su ključni globalni izazovi: politička stabilnost,  ekonomski razvoj i klimatske promjene.

Da bi se uspješno odgovorilo ovim izazovima, potrebno je u kratkom roku prilagoditi fiskalne izdatke, sprovesti reforme finansijskog sistema i obezbijediti cjenovnu stabilnost i fleksibilnost deviznih kurseva. U srednjem roku potrebno je unaprijediti infrastrukturu,  sisteme obrazovanja i kreirati konkurentske ekonomije“, smatra on.

U narednom dužem periodu, kako je istaknuto na sastanku u Kijevu, potrebno je uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama i problemom starenja.

Guverner Milojica Dakić pozvao je Milera da posjeti Crnu Goru, što je on prihvatio.

David Lipton, prvi zamjenik direktora MMF‐a, istakao je da je globalni  ekonomski rast i dalje razočaravajući. Prema procjeni MMF‐a, očekuje se da je rast u 2015. godini iznosio 3,1 odsto, a u 2016. prognozira se neznatno viši rast od 3,2 odsto, a za zemlje Holandske konstituence 2,5 odsto.

Istakao je da naročito  zabrinjava usporavanje nekih zemalja, poput Rusije, Kine i Brazila. Naveo  je da su ključni faktori brzog razvoja: politička stabilnost, adekvatne makroekonomske politike, kvalitetne institucije i implementacija novih  tehnologija“, saopšteno je iz CBCG-a.

Na sastanku sa Meno Snelom, izvršnim direktorom holandsko‐belgijske  konstituence u MMF‐u, diskutovano je o izazovima za naredni period. Snel je upoznao crnogorsku delegaciju s budućim direktorom holandsko‐belgijske konstituence Entoni De Lenoj.

Na sastanku s Angelikom Van Hasteren, direktorkom Ministarstva Holandije za tehničku pomoć, razmotrene su mogućnosti za pružanje tehničke pomoći Crnoj Gori od strane holandskog Ministarstva finansija.

Dogovoreno je da predstavnici Ministarstva finansija posjete Crnu Goru u septembru, kada bi se nastavili razgovori o konkretnim programima.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *