Ovo su najbolje vježbe za mozak

Dodajte komentar

Svaki organ u našem tijelu ima drugu funkciju i zajedno grade jedinstven sistem, stoga je od izuzetnog značaja da se posvetimo svakom na pravi način i unaprijedimo ga što je više moguće. Kada je mozak u pitanju, malo je se priča o tome da je fizička aktivnost ponekad djelotvornija od preduzimanja mentalnih akcija. Naročito na duge staze.

Ove vježbe savetije ’Curious mob’:

Joga

Indijska asketska disciplina koja obuhvata okretanje, istezanje, izvijanje i kontrolu disanja na najkompleksniji način. Upravo usmjeravanje disanja povećava efikasnost respiratornog sitema koji zauzvrat prenosi obilje kiseonika do mozga. Praktikovanje joge na dnevnoj osnovi ne samo da će povećati i unaprijediti ćelije mozga već će odagnati stres i negativnost. Kako istraživanja navode joga pomaže i kod bipolarnog poremećaja i pozitivno utče na moždani fokus.

Aerobik

Naučnici oduvjek pričaju o fizičkim aktivnostima koje pomažu kognitivnom razvoju mozga kao što su aerobik, biciklizam i trčanje. One djeluju kao iscjelitelji za mrtve ćelije mozga. Istraživanja nad životinjama su potvrdila ovu tvrdnju. Jedna grupa laboratorijskih pacova je neprekidno bila izložena vjezbama na traci, točku, penjanju uz zid i tako dalje, dok je druga grupa bila pasivna. Nakon nekoliko nedjelja rezultati su pokazali da je kontrolni centar emocija, učenja i i memorije u mozgu bio razvijeniji i efikasniji kod fizički aktivnih pacova. Naučnici vjeruju da je isto kada je riječ o ljudima.

Periodične vježbe

Mozak reaguje na mnoge vježbe na različite načine tokom i posle treninga. Na primjer, naskok iscrpljuje mozak, dok jutarnji trening čini um snažnim za suočavanje sa stresom tokom cijelog dana. Vježbe nakon napornog dana pomažu da izbacite stres i negativne misli kako biste lijepo spavali. Dakle, nije presudno samo koje vježbe radite već i kada ih praktikujete, kako biste povećali nervne veze između mozga i ostalih organa u tijelu.

Kardiovaskularni pokreti

Vjeruje se da je sve što je dobro za srce, dobro i za mozak. Zato je prilikom odabira vježbi dobro birati one koje uključuju kardiovaskularne pokrete kao što su plivanje i bagminton. Na taj način ćete ubrzati stopu otkucaje srca i dopremiti više kiseonika do mozga što dovodi do kognitivnog razvoja. Takođe pomaže u oslobađanju prekomjernih hormona i gradi hranljiv teren za razvoj moždanih ćelija.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *