Opozicioni ministri izuzeli mišljenje: Firme kojima su odobreni bagatelni milionski krediti

Dodajte komentar

Abu Dabi Fond za razvoj (ADFD) odobrio je prošle godine Crnoj Gori kredit po bagatelnim uslovima. Kamatna stopa 2,5%, grejs period do 4 godine i rok vraćanja kredita do 17 godina su uslovi koje je teško dobiti bilo gdje u svijetu.

Do sada su kredite, kako je objavila Vlada, dobile sedam kompanija, a uskoro bi trebalo da bude potpisan ugovor sa tri firme. Ministri iz redova opozicije su izuzeli mišljenje povodom Informacije o statusu projekata iz poljoprivrede, jer, kako tvrde, nijesu dobro procijenjeni rizici.

Vlada Crne Gore objavila je spisak svih sedam kompanija koje su dobile kredite iz Abu Dabi fonda po veoma povoljnim uslovima. U Informaciji o statusu poljoprivrednih projekata, navedene su imena svih firmi koje su dobile kredite, a cijela priča je ponovo aktuelizovana zbog opozicionih ministara koji su izuzeli mišljenje po toj tački dnevnog reda.

Kome su odobreni krediti

Do sada je potpisano sedam ugovora ukupne vrijednosti od 18,5 miliona dolara od ukupno odbrenih 50 miliona. Ugovori su potpisani sa kompanijama: Milkraft Leche za projekat mljekare u Pavinom Polju i odobreno je tri miliona dolara; Mesopromet-Franca za projekat proširenje proizvođačkih kapaciteta i odobreno je tri miliona dolara, MI Goranović  za projekat proširenje proizvođačkih kapaciteta i odobreno je tri miliona dolara, Vektra Jakić za projekat peletare i odobreno je tri miliona dolara, Agro Carine za projekat farma ovaca i koza Pišče, odobreno je  2,5 miliona dolara, HM Durmitor  za projekat uzgoj angus goveda, odobreno dva miliona dolara i Bjelasica Rada za projekat flaširanje mineralne vode, odobreno dva miliona dolara. Sopstveno učešće, prema uslovima, mora biti minimum 25% od neto budžeta investicije.

Mesopromet-Franca  i MI Goranović su veoma uspješne crnogorske kompanije, dok se Vektra Jakić i Bjelasica Rada, nekada vrlo uspješne, posljednjih godina nalaze u krizi, a trenutno u fazi oporavka. Šira crnogorska javnost ne zna puno o preostalim kompanijama koje su dobile kredite.

U toku su pregovori za potpisivanje još tri ugovora o kreditu. Javni poziv je stalno otvoren sve do povlačenja navedenog iznosa sredstava”, navodi se u Informaciji o statusu poljoprivrednih projekata, ali nije navedeno koje su firme u pitanju, piše Portal Analitika.

Ovaj projekat, koji je nazvan ADMAS, namijenjen je za srednjeročno i/ili dugoročno finansiranje: izgradnje fabrika za proizvodnju, preradu, skladišta i dr. objekata namijenjenih razvoju poljoprivrede; – mašina i opreme za proizvodnju, vozila, – kupovinu grla stoke, sadnog materijala; – razvoj postojećih sredstava i imovine (poboljšanje, rekonstrukcija) i – obrtni kapital koji ne smije prelaziti iznos od 1/3 kredita, piše u uslovima za dobijanje kredita.

Abu Dabi Fond za razvoj

Abu Dabi Fond za razvoj (ADFD) osnovan je 15.jula 1971. godinei globalno predstavlja jednu je od najaktivnijh organizacija kada je u pitanju pružanje razvojne pomoći. Fond je osnovan od strane Vlade Ujedinjenih Arapskh Emirata (UAE) kao tijelo koje je odgovorno za upravljanje pomoći u drugim zemljama. Tokom godina, obim aktivnosti ADFD je proširen na pružanje pomoći zemljama u razvoju, kao i poboljšanje životnog standarda u zemaljama koje koriste sredstva Fonda. Fond je aktivan u 63 zemlje širom svijeta. Primarna uloga Fonda je pružanje kreditne podrške zemljama u razvoju.Osnovni cilj Abu Dabi Fonda za razvoj je pružanje kreditne podrške za održive projekte, koje imaju za cilj jačanje strateških sektora pojedinih zemalja, stimulaciju investicija i kreiranje novih radnih mjesta. Jedan od ciljeva Abu Dabi Fonda za razvoj je poboljšanje životnih standarda stanovništva, gdje se Fond fokusira na sektore koji utiču na svakodnevni život, od infrastrukture, preko poljoprivrede, pa do edukacije i zdravlja.

Šta je cilj ADMAS projekta

Cilj projekta ADMAS je, kako je objašnjeno iz Vlade, povećanje standarda proizvodnje i prerade, jačanje konkurentnosti, doprinos održivoj upotrebi prirodnih resursa i poboljšanju životnog standarda u ruralnim oblastima. Pored unaprjeđenja proizvodnih kapaciteta, očekuje se da svaki pojedinačni projekat ima i širi društveni uticaj kreiranjem vertikalnog lanca vrijednosti i uključivanjem manjih porodičnih gazdinstava. Projekat zajedno realizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono-razvojni fond Crne Gore i Razvojni fond Abu Dabija.

Opozicioni ministri izuzeli mišljenje

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i opozicioni ministri Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić izuzeli su mišljenje u vezi informacije o prioritenim projektima iz oblasti poljoprivrede. Kao razlog navedeno je da nijesu dobro procijenjeni rizici. Ranije, potpredsjednik Vujović je saopštio da Vlada neće više, kako je rekao “pomagati propale DPS biznismene”.

Ono što je izvjesno da su prijeko potrebni ovako jeftini krediti za poljoprivredu, ali da se mora rigorozno kontrolisati trošenje sredstava.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *