Množe se bušotine, cijene nafte skočile 85%

Dodajte komentar

Cijene nafte ojačale su zahvaljujući slabljenju dolara, na šta su uticali znatno slabiji podaci o otvaranju novih radnih mjesta u SAD od prognoziranih.

Dobici su ograničeni pošto su proizvođači povećali broj bušotina računajući na to da se cijene drže oko 50 dolara za barel.

Američka “laka” nafta WTI porasla je za 45 centi (0,93 odsto) na 49,07 dolara za barel, dok se sjevernomorska nafta “brent” popela za 35 centi (0,71 odsto) na 49,99 dolara, izvještava agencija AFP.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je u petak da je u maju otvoreno samo 38.000 novih radnih mjesta, tek četvrtina od onoga što se očekivalo, što je značajno umanjilo šanse za povećanje kamatnih stopa u skorije vrijeme, ocjenjuje francuska agencija.

Na pad dolara uticale su procjene da se troškovi zaduživanja neće povećati bar do septembra, što je naftu učinilo jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Cijena “crnog zlata” ojačala je za oko 85 odsto u odnosu na gotovo 13-godišnji minimum na kom je bila na početku godine, a ključni proizvođač, Abu Dabi, saopštio je da se prezasićenost ponude, koja je dovela do sunovrata cijena, smanjuje brže nego što se očekivalo.

Ali Madžid Al Mansuri, predsjednik Ministarstva za ekonomski razvoj u Abu Dabiju, takođe je procijenio da bi cijene nafte ove godine mogle da porastu na čak 60 dolara.

Analitičari, međutim, smatraju da će taj rast naići na otpor, budući da su cijene već sada ekonomski isplative za proizvođače, što će ih motivisati da vrate u pogon postrojenja koja su ranije stavili van funkcije.

Kompanija “Bejker Hjuz” objavila je u petak nedjeljni pregled bušotina u Sjevernoj Americi, koji pomaže u mjerenju aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte, prema kom je zabilježen porast na devet naftnih platformi u kontinentalnom delu SAD-a.

Analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, izjavio je za AFP da “kretanje cena nafte nije proporcionalno padu dolara”.

“Čovjek bi očekivao da će cijene nafte skočiti mnogo više od onoga što vidimo… trgovci možda iščekuju vijesti koje se više odnose na samu naftu. Izgleda da postoji otpor na cjenovnom nivou od 50 dolara”, rekao je Ou.

Cijene ove sirovine su uspjele da ojačaju, budući da je još jedan pad američkih zaliha neutralisao prošlonedjeljni neuspjeh članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se saglase o ograničavanju proizvodnje, što je podgrijalo nade u oporavak tražnje u vodećem svjetskom potrošaču tog energenta. Poremećaji u proizvodnji nafte u Nigerij i Kanadi takođe su pružili podršku cijenama.

Sinteza, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *