Kina sprema “crnu listu” sektora zabranjenih za američke investicije

Dodajte komentar

Kina će predstaviti “negativnu listu” sektora u ekonomiji koje neće otvarati za američke investicije u okviru bilateralnog investicionog sporazuma.

Kineski vicepremijer Vang Jang je najavio “negativnu listu” naredne nedjelje, u uvodnom obraćanju na početku američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga u Pekingu, prenosi agencija Rojters.

Američki zvaničnici poručuju da je “negativna lista” predugačka, i da bi trebalo da bude značajnije smanjena, prenosi američki list Volstrit DŽornal.

Ministar finansija SAD, Džek Lu, rekao je da “negativnu listu” očekuje na sastanku kineskih i američkih pregovarača iduće nedjelje u Vašingtonu.

“SAD su spremne za unapređenje tekućih pregovora o bilateralnom investicionom sporazumu pod uslovom da je Kina spremna da napravi korak u pregovorima o uzajamno korisnom sporazumu”, izjavio je Lu.

Istovremeno, kineski ministar finansija Lu Đivej poručuje da će Kina i SAD dodatno unaprijediti koordinaciju makroekonomskih politika.

Kina će nastaviti da primjenjuje proaktivnu fiskalnu i opreznu monetarnu politiku”, rekao je Lu na početku dijaloga o strateškim i ekonomskim pitanjima.

Ne bi trebalo da postoji prevelika briga zbog novog podizanja kamatnih stopa u SAD, uprkos činjenici što bi to moglo da ima veliki uticaj na finansijska tržišta”, kazao je Lu, dodajući da je ekonomski oporavak SAD još uvijek slabašan.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *