Bogataši definitivno ne žive kao ostali

Dodajte komentar

Istražujući društvene navike 100.000 Amerikanaca, naučnici su pronašli da bogati Amerikanci godišnje provode 6,4 noći manje od svojih siromašnijih sunarodnjaka družeći se. A u druženje se računaju i prijatelji i porodica i susjedi… Bogati su, drugim riječima, manje skloni biti dijelom društva u kojem žive i posluju.

Je li posrijedi to da, time što su bogatiji od ostalih, znači da se manje druže s ostalima jer pripadaju izrazito uskoj društvenoj grupi , ili je pak riječ o osobini na nivou pojedinca koja je nuspojava takvog načina razmišljanja života zbog koje su se na kraju obogatili, naučnici nisu utvrđivali. Naprosto su utvrdili da su bogati antisocijalniji od ostatka društva po stopi od kakvih 10 minuta dnevno u prosjeku.

Emily Bianchi sa Univerziteta Emory i Kathleen Vohs sa Univerziteta u Minnesoti, koje su se progurale kroz ogromno mnoštvo brojki, u svojoj su studiji podsjetile i na prethodna istraživanja kojima je utvrđeno da su bogati, oni s prihodom od 130.000 dolara i više, bitno manje zainteresovani za društvene aktivnosti, kao i to da su manje empatični, manje saosjećajni, nego osobe koje zarađuju kakvih 20 ili 30 puta manje.

Naučnice su utvrdile da su bogati skloni plaćanju drugih da obavljaju one poslove u njihovim životima koji bi inače produbljivali njihove odnose s porodicom i susjedima. A na tragu istraživanja, dotakle su se i toga da je njihovo društvo postajalo manje srećno što je generalno bilo bogatije, te da je sve manje Amerikanaca koji s drugima govore o bitnim životnim stvarima.

1984. takvih Amerikanaca koji su s drugima razgovarali isključivo o ispraznostima, bilo je samo 10-ak posto. 20 godina poslije njihov je udio narastao na čak 24,6 posto, što je ogroman skok kojim se mjeri društvena izolovanosti pojedinaca. Da bi na kraju psiholozi to povezali i s nikad manjim odazivom unazad tri četvrtine vijeka tokom posljednjih parlamentarnih izbora, 2014., kada se na izborima pojavilo samo 36 posto birača.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *