Adris povećao idio u Savi Re

Dodajte komentar

Slovenačka osiguravajuća grupa Sava Re je u petak od hrvatske Adris grupe preko posrednika Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partneri primila obavještenje o promjeni značajnog udjela u društvu Sava Re.

Adris ima sada zajedno sa svojim zavisnim društvima na računima u vlasništvu 3,278,049 dionica Save Re, što predstavlja 19,04 posto dionica u osnovnom kapitalu i 21,15 posto dionica s pravom glasa Save Re.

Agencija za nadzor osiguranja primila je zahtjev Adris grupe, koja želi da stekne u Savi Re kvalifikovani udio. U Savi Re Adrisove apetite za preuzimanje nisu komentarisali. Zvonko Ivanušić, predsjednik Uprave je samo rekao da želi stabilnu vlasničku strukturu i dugoročne vlasnike, piše Delo.

Sava Re je inače definisana kao važna investicija i do sada se podrazumijevalo da državni holding SDH kao najveći dioničar (25 posto) pri potencijalnom preuzimanju Save Re ima ključnu ulogu.

Iako je bilo glasina da bi SDH mogla Savu Re iz vanih investicija prebaciti u “portfeljne”, izvori govore da se to ipak neće dogoditi. Protive se tome, naime, u Ministarstvu finansija. Kako god bilo, nadzornici će se sastati iduće nedjelje, potom predlog ide na Ministarstvo finansija, na vladu i kao zadnja instanca o tome će odlucivati parlament vjerovatno tek ujesen.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *