Švajcarci danas odlučuju o minimalnom prihodu od 2.500 franaka

Dodajte komentar

Švajcarci na referendumu odlučuju da li svi stanovnici treba mjesečno da dobijaju bezuslovni osnovni prihod, koji su stručnjaci procijenili na 2.500 franaka, bez obzira da li građani rade ili ne.

Ekonomisti smatraju da je taj iznos dovoljan za mjesečne potrebe u bogatoj Švajcarskoj, gdje je obavezno privatno zdravstveno osiguranje i gdje su životni troškovi izuzetno visoki. Kritičari upozoravaju da bi takva politika dovela do eksplozije državnog budžeta.

Zagovornici uvođenja osnovnog mjesečnog prihoda kažu da je došlo vrijeme za promjenu ekonomske politike u Švajcarskoj, jer novine u privredi, kao što je rad robota umjesto fabričkih radnika, čine radna mjesta sve nesigurnijim.

Prema njihovom predlogu iznos od 2.500 švajcarskih franaka dobijali bi svi odrasli građani, dok bi djeca dobijala četvrtinu te sume. Za održavanje referenduma prikupljeno je 100.000 potpisa.

Ljudsko biće želi da radi, to želi i moja generacija, ali u mnogim slučajevima mladi nemaju sreće da nađu posao u struci, pa često rade nešto što ne vole. Zato je svrha osnovnog mjesečnog prihoda da preoblikuje našu ekonomiju i tržište rada, kako bi više ljudi radilo ono što ih ispunjava, kaže Če Vagner, portparol kampanje za mjesečni osnovni prihod.

Švajcarska vlada predlaže biračima da odbace taj predlog na referendumu. Stranke i lijeve i desne orijentacije smatraju da bi to ugrozilo ekonomiju i konkurentnost zemlje na svjetskom tržištu.

Ni ankete ne idu na ruku zagovornicima osnovog mjesečnog prihoda. Prema posljednjim istraživanjima, taj predlog podržava tek četvrtina birača.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *