Zavarovalnica Triglav: Za isplatu dividende 56,8 miliona eura

Dodajte komentar

Zavarovalnica Triglav je uprkos zahtjevnim prilikama, posebno na tržištima kapitala, uspješno poslovala te je prošlu poslovnu godinu završila u skladu sa strateškim usmjerenjima, istaknuto je na Skupštini dioničara Zavarovalnice Triglav na kojoj je uprava akcionarima predstavila rezultate poslovanja društva u 2015. godini.

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav dioničari su podržali prijedlog Uprave i Nadzornog odbora u vezi s korištenjem neto dobiti za 2015. godinu u visini od 65.028.271,76 eura. Za dividendu se namjenjuje dio neto dobiti u visini od 56.837.870,00 eura odnosno 2,50 eura bruto po akciji. U skladu s predlogom za dividendu će se isplatiti 64% neto dobiti Triglav grupe za 2015. godinu odnosno 87% neto dobiti Zavarovalnice Triglav za 2015. godinu.

Prijedlog za isplatu dividende za 2015. godinu u skladu je s novom dividendnom politikom, koja je dio politike upravljanja kapitalom Triglav grupe. Uzima se u obzir planirani obim poslovanja matičnog društva i Triglav grupe i s time povezane predviđene potrebe za kapitalom na slovenačkom i na drugim strateškim tržištima, a istovremeno se uzimaju u obzir smjernice i dobra praksa u sektoru osiguranja.

O preostalom dijelu neto dobiti u visini od 8.190.401,76 eura dioničari će odlučivati narednih godina.

Dioničari su upoznati s godišnjim izvještajem Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav za poslovnu godinu 2015. Triglav grupa je lani sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti i ostvarila rast više ključnih indikatora.

Dobro poslovanje Grupe u osnovnoj djelatnosti odražavaju i dobar kombinovani količnik (92,8%) i profitabilnost kapitala od 12,8%. Dobit prije oporezivanja iznosila je 102,5 miliona eura, što je za 2% više nego 2014. godine, a bruto fakturisana konsolidovana premija osiguranja porasla je za 3%, na 919,1 milion eura.

Visok nivo finansijske stabilnosti pokazuje i za 2% viši kapital te za 11% više bruto-tehničke rezerve Triglav grupe u poređenju sa 2014. godinom.

Kao što je rekao Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, 2015. godinu su pozitivno obilježili rast premija na tržištima izvan Slovenije, odsutstvo masovnih štetnih događaja, ali i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.

U Triglavu smo zadovoljni sa 2015. godinom. Grupa je fakturisala više premije osiguranja nego 2014, povećala dobit prije oporezivanja i iskazala se dobrim poslovanjem. Značajne pomake izveli smo i na strateškim segmentima penzijskog i zdravstvenegog osiguranja u Sloveniji i u regionu. Nastavljamo sa sprovođenjem zacrtane strategije i ostajemo koncentrisani na osnovnu djelatnost osiguranja, sa naglaskom na finansijsku stabilnosti, profitabilnost i bezbjednost poslovanja. U 2016. godini poslujemo u zahtjevnim prilikama na našim tržištima te s nižim prinosom od finansijskih ulaganja nego što je to bilo u 2015. Izrazito niske kamatne stope i povećana nesigurnost na finansijskim tržištima su realnost koja utiče na čitav sektor osiguranja. Takve prilike smo očekivali te tome prilagodili naše poslovne planove“, objasnio je Slapar.

Skupština dioničara razriješila je Upravu i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2015. godinu.
Vlasnici su na skupštini prihvatili predložene izmjene i dopune statuta Zavarovalnice, koje se prvenstveno odnose na prilagođavanje zahtjevima novog zakonodavstva za osiguranja u vezi s implementacijom direktive Solventnost II i na produženje instituta odobrenog kapitala Zavarovalnice. Skupština je upoznata i s izjavom o ostavci na mjesto člana Nadzorng odbora Zavarovalnice Mateja Runjaka, te je za novog člana imenovala Igora Stebernaka.
Za revizore je za 2016, 2017. i 2018. godinu Skupština imenovala društvo za reviziju Ernst & Young, poslovno savjetovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *