Zakon o zaradama nepravedan i neprimjenjiv u praksi?

Dodajte komentar

Aktuelni zakon o zaradama u javnom sektoru je nepravedan, diskriminatorski i neprimjenjiv u praksi, ocijenjeno je u emisiji “Akcenti” Televizije Crne Gore.

Ministar finansija Raško Konjević je podsjetio da je zakon o zaradama izglasan, uprkos ozbiljnim upozorenjima da će njegova primjena izazvati brojne probleme.

Iako je zakon zabranio bilo kakve dodatne naknade, imate na primjer Državnu izbornu komisiju, u kojoj su članovi iz drugih organa i koji tako ne mogu biti plaćeni za rad u toj veoma odgovornoj instituciji“, kazao je Konjević. Ministar je ocijenio da je zakon donio korist funkcionerima i rukovodećem kadru, dok je veliki broj službenika koji neće osjetiti benefite od tog zakona.

Konjević je poručio da je zakon izglasan od strane DPS-a i uz podršku Pozitivne zato što je Crna Gora u predizbornoj godini, prenosi portal RTCG.

Te partije bi trebalo da iniciraju izmjene zakona, kako bi riješili situaciju“, ocijenio je Konjević.

Šćekić: Opština ne može da primijeni zakon

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je ocijenio da zakon ima mnogo nedostataka i da je nepravedan.

Lokalne uprave ne mogu opredijeliti tolika sredstva za povećanje plata funkcionera, dok je povećanje službenika znatno manje. Nije u redu da se predsjedniku opštine poveća plata za 500 ili 600 eura, a nekom službeniku za 50. To nikada neću podržati“, naveo je Šćekić.

On je poručio da opština Berane taj zakon u ovom obliku ne može da primjeni. Šćekić očekuje izmjene zakona, kako bi opštine mogle na normalan način da funkcionišu.

 

Izvršni direktor podgoričkog Vodovoda Vladan Vučelić kazao je da u toj firmi nijesu isplaćene plate zbog brojnih nedoumica.

Ako bi se primijenio zakon, bile bi povećane značajno plate menadžmentu, dok bi se čak smanjila kadru koji predstavlja okosnicu tog preduzeća“, naveo je Vučelić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *