U Venecueli gore nego u Jugoslaviji 90-ih

Dodajte komentar

Pad cijene nafte doveo je Venecuelu na rub propasti, izazvavši vanredno stanje, nevjerovatno visoku inflaciju, nestašicu hrane, lekova i česte restrikcije struje.

Međunarodni monetarni fond predvidio je da će inflacija u zemlji s najvećim rezervama nafte na svijetu ove godine dostići 720 odsto. Kako sada stvari stoje, djeluje da je ta procjena bila previše optimistična, što pokazuju nalazi analitičara, koji tvrde da će stopa inflacije dostići čak 1.200 odsto.

Većina stanovnika Venecuele nikada nije bila bogata, a sada je još siromašnija i povrh svega – gladna. Situacija je slična onoj koja je zadesila bivšu Jugoslaviju devedesetih godina. Ljudi stoje u redovima ispred prodavnica s praznim rafovima i plaćaju previsoke cijene za osnovne namirnice.

Usljed nestašice cijene hrane danas su i desetostruko veće u odnosu na decembar 2015. Jedno jaje košta oko 10 američkih dolara na crnom tržištu jer ih u prodavnicama u Karakasu nema. Manioka i kukuruzno brašno, česti sastojci lokalne kuhinje, takođe su deset puta skuplji nego pred kraj 2015.

Mnogi Venecuelanci morali su da se odreknu mlijeka i hljeba, a o mesu mogu samo da sanjaju. I osnovni higijenski proizvodi poput sapuna i toalet-papira prava su rijetkost u radnjama.

Istovremeno, Venecuelu je zadesila i energetska kriza uzrokovana sušom, pa su uvedene i restrikcije struje. Vodostaj na brani Guri, koja obezbjeđuje 70 odsto električne energije, rekordno je nizak.

Predsjednik Nikolas Maduro je u aprilu rekao da je vlada odlučila da do kraja krize radnici u javnom sektoru rade samo dva dana – ponedjeljkom i utorkom, jer struje nema dovoljno za više od toga.

Uz to, kao so na ranu, tu je i nestašica lijekova, zavoja i hirurških instrumenata koja onemogućava normalan rad bolnica u Venecueli.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *