Lik Vinstona Čerčila na prvoj plastičnoj novčanici od pet funti

Dodajte komentar

Banka Engleske (BoE) predstavila je danas svoju prvu plastičnu novčanicu s likom vođe iz Drugog svjetskog rata Vinstona Čerčila, dajući priliku aktivistima kampanja u vezi sa referendumom o članstvu Britanije u Evropskoj uniji da, kako ocjenjuje agencija Rojters, obnove okršaje.

Centralna banka je 2013. godine najavila da će lik Čerčila biti na novoj banknoti od pet funti, prvoj koja će biti izrađena od vrlo tanke plastike. BoE je saopštila da će polimerna novčanica biti izdržljivija i teža za falsifikovanje od papirnate.

Guverner BoE Mark Karni, na predstavljanju konačnog dizajna nove banknote u Čerčilovom rodnom mjestu, u Palati Blanhajm kaže da prihvatanjem polimera, ulaze u red zemalja s najboljom međunarodnom praksom, pored Australije, Novog Zelanda i Kanade.

“Kao što je Čerčil morao, možda ćemo i mi morati da sačekamo neko vrijeme da se Amerikanci pridruže(izradi novčanica od polimera”, rekao je on, aludirajući na ulazak Sjedinjenih Američkih Država u rat 1941. godine, više od dvije godine poslije Britanije.

Pojavu Čerčilovog lika na novoj novčanici su, neminovno, kako navodi Rojters, prigrabili aktivisti kampanja uoči referenduma 23. juna, koji koriste autoritet ratnog vođe za promociju svojih političkih opredeljenja.

Britanski veterani, grupa koja predstavlja ljude koji su bili u vojnoj službi i koja se zalaže za takozvani Bregzit, u svojim nastupima ističu da se ratni premijer zalagao za Britaniju koja je prijateljska prema razvoju unije u posleratnoj Evropi, ali izvan nje.

S druge strane, aktivisti koji žele da Britanija ostane u EU, takođe se pozivaju na Čerčila, poput premijera Dejvida Kamerona, koji je prošlog mjeseca izjavio da nasljeđe njegovog prethodnika pokazuje da “izolacionizam nikada nije donio dobro zemlji”.

Čerčil je na novoj novčanci zamijenio reformatorku zatvora iz 19. vijeka Elizabet Fraj, čiji se lik nalazio na banknoti od pet funti od 2001. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *