Blog savjet: Kako se školovati za internet/digitalni marketing?

Dodajte komentar

Aleksandar Tanasković, MojaFirma

Internet marketing nije posao za klinca ‚‚iz kraja“ koji cijeli dan provodi na društvenim mrežama, ima 1500 prijatelja i na svaku objavu dobije 50 lajkova. Ukoliko želite da budete profesionalac u ovom poslu, ovo su moja 3 savjeta za vas:

1) Nemojte koristiti privatne naloge u poslovne svrhe

Ne uzimajte zdravo za gotovo vaše prijatelje na društvenim mrežama. Bez obzira koliko ste u dobrim odnosima sa nekim, ukoliko njegova početna stranica na Facebook-u postane mjesto na kom će se smenjivati vaši oglasni postovi, vrlo brzo ćete završiti u listama za ignorisanje, a možda čak i bez nekog prijatelja.

Oglašavanje, tj. redovno šerovanje poslovnih postova na ličnim nalozima odaje utisak neprofesionalnosti, a uz to miješa poslovne i privatne aspekte vašeg života.

Moram da naglasim da se to isključivo odnosi na marketing menadžere koji upravljaju koorporativnim poslovnim stranicama. Ukoliko ste preduzetnik, ukoliko sami vodite svoje kampanje i ukoliko vaši korisnici najviše informacija od vas dobijaju preko određene grupe ili stranice, ovo pravilo ne važi za vas.  U tom slučaju, gradite što prisniji odnos sa vašim korisnicima i klijentima, ali ipak razgraničite privatne i poslovne aspekte.

2) Sertifikujte se

Jedan od osnovnih problema na koje sam naišao dok sam se obučavao za posao u oblasti digitalnog marketinga jeste nedostatak relevantnih informacija i obuka.

Na internetu je sve dinamično, pa samim tim pravila koja su važila juče, možda neće važiti sjutra, a to je vjerovatno i razlog zašto većina sertifikata koje možete dobiti u oblasti internet marketinga ima rok važenja od godinu dana.

Besplatne obuke i sertifikati koji će vam sigurno pomoći da napredujete u ovom poslu:

Google partner sertifikacija

Kada napravite Google partner profil (koji je povezan sa vašim Gmail nalogom), možete da birate između AdWords i Analytics sertifikacije.

Google Analytics sertifikat ima rok trajanja od 18 mjeseci, dok Google AdWords sertifikati ističu nakon godinu dana.

Za pripremu testova dobijate besplatne materijale, a i samo polaganje testa je besplatno. Ukoliko ne položite, test možete polagati jednom nedjeljno sve dok ne postignete unaprijed definisan nivo tačnih odgovora.

Facebook Blueprint sertifikat

Iskoristite sve prednosti ove takođe besplatne sertifikacije i učite kroz mnoštvo primjera dobre prakse. Facebook vam nudi nekoliko užih specijalizacija koje se sastoje od pojedinačnih sertifikata. Iskoristite opciju ‚‚Plan your path“ i izaberite koji od sertifikata želite (Direct Response, Branding Marketing on Facebook, Media Buyer, Media Planner, Reporting & Analytics, Data Driven Marketing, TV Buyer, Growing Your Business on Facebook (Getting Started), Growing Your Business on Facebook (Advanced).

HubSpot akademija

Mjesto na kom ni znanje ne spava. HubSpot akademija vam nudi mogućnost besplatne sertifikacije u oblasti ‚‚Inbound marketinga“. Uz prateće materijale za ovaj kurs, na sajtu HubSpot akademije možete naći i mnoštvo zanimljivih pamfleta, brošura i kratkih, korisnih uputstava. Predlažem da se prijavite i na njihov njuzleter, neće vas razočarati.

3) Uvek budite informisani

Zanimljivo je da mali broj ljudi zna da se relevantne i najažurnije informacije vezane za internet marketing mogu naći u okviru samih oglašivačkih platformi ili njima bliskih kompanija.

Uvjek pun interesantnih ideja i vizionarskih poduhvata , na prvom mjestu se nalazi blog kompanije Google. Ukoliko želite da znate kuda ide naš svijet, a pogotovo u kom smjeru će se razvijati digitalni trendovi, ovaj blog je pravo mjesto za vas.

Na drugom mjestu se nalazi blog kompanije Facebook, koji takođe ne manjka sa korisnim informacijama i zanimljivim trendovima.

Konkretne informacije

Međutim, ukoliko ste u potrazi za konkretnim informacijama o tome kako i na koji način postaviti reklamu, pratiti analitiku ili pronaći ciljanu publiku, u skladu sa modernim trendovima, predlažem da se informišete na nekom od sljedećih blogova/portala.

1) AdWords blog je jedan od rijetkih izvora informacija koji je dostupan i na srpskom jeziku. Ovdje uvjek možete naći  korisne informacije i primjere dobre prakse vezane za AdWords platformu za oglašavanje.

2) Ukoliko se oglašavate na Facebook platformi za oglašavanje, onda bi portal Facebook for business trebao da se nalazi u vašem nizu bukmarkovanih stranica.

3) Ako je vaše interesovanje više usmjereno ka održavanju naloga na društvenim mrežama, onda nemojte propustiti blogove kompanija HubSpot i Hootsuite.  U pitanju su kompanije koje su radom i trudom zaslužile svoje mjesto u digitalnom svijetu. Konstantno prateći trendove i dijeleći informacije sa širokom populacijom, ove kompanije će uvjek imati neko novo rješenje za vaš problem na društvenim mrežama.

4) U statistici se nalazi odgovor, a najbolji način da upoznate posjetioce svog portala jeste Google analitika.Analytics blog uvjek ima najnovije informacije o tome na koji način možete primijeniti ovaj alat kako bi povećali procenat konverzija.

Internet je pun korisnih savjeta, sažetih informacija i petominutnih vodiča, ali ništa ne može da zamijeni pravo iskustvo i aktivan rad. Bez obzira da li ćete poslušati neki od navedenih savjeta ili želite da učite na svojim greškama, budite uvjek svesni jedne činjenice koja u digitalnom svijetu ima posebnu težinu…  Ništa nije trajno.

‚‚Biznis je uzbudljivija škola od svih drugih škola i fakulteta.’’ Thomas Alva Edison

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *