Nezaposlenost raste i pred sezonu

Dodajte komentar

Na crnogorskom tržištu rada i ove godine nastavljeni su trendovi iz druge polovine 2015. Osnovne karakteristike su rast nezaposlenosti, izraženo zapošljavanje strane radne snage, znatan rast broja novoprijavljenih na evidenciju nezaposlenih i to prije svega žena.

Uzroci ovakvih kretanja, po riječima pomoćnika direktora ZZZ Gorana Bubanje u značajnoj mjeri uslovljeni su donošenjem novih zakonskih rješenja i neprimjenjivanjem pojedinih zakonskih regulativa.

Na rast nezaposlenosti utiče primjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, po kom se ostvarivanje prava na naknade majkama sa troje i više djece vezuje za status nezaposlenosti. Novi Zakon o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti omogućava da lica sa invaliditetom, bez obzira na ostvareni staž, dok čekaju zaposlenje, imaju pravo na novčanu naknadu. Nije u primjeni rješenje iz Zakona o zdravstvenom osiguranju koje se tiče uslova i načina sticanja prava na zdravstveno osiguranje, zbog nedovoljne uređenosti cijele oblasti podzakonskim aktima“, objašnjava Bubanja.

On naglašava da zakonska rješenja koja omogućavaju ostvarivanje određenih prava po osnovu boravka na evidenciji nezaposlenih utiču na to da se prijavljuju lica koja realno i ne traže posao. Prema procjeni Zavoda na evidenciji se trenutno nalazi najmanje između šest i sedam hiljada ovih lica.

Ovakvo zakonsko rješenje ima dugoročno negativan efekat jer je poslata poruka da se mogu ostvariti neka prava samo boravkom na evidenciji Zavoda. Evidentan je pritisak različitih ciljnih grupa: žena koje ne traže zaposlenje, lica iz zone sive ekonomije, studenata u cilju ostvarivanja ovog ili nekih drugih, u budućnosti, očekivanih prava”, naglašava Bubanja.

Da je tako govore i pokazatelji sa tržišta rada. U 2016. godini izražena je visoka frekventnost na tržištu rada, prije svega, kroz visok rast broja novoprijavljenih, koji je za 33 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Nominalno i relativno najveći porast novoprijavljenih je kod NK i PK zanimanja. Znatno je veći broj novoprijavljenih žena od broja novoprijavljenih muškaraca. Broj novoprijavljenih žena je u ovoj godini za 54 odsto veći u odnosu na isti period lani, dok je broj novoprijavljenih muškaraca 11 odsto.

I u ovoj godini nastavljen je trend većeg zapošljavanja stranaca u odnosu na domaću radnu snagu. Nasuprot najavi poslodavaca i realnim očekivanjima, za pet mjeseci ove godine zapošljavanje strane radne snage je veće za 26 odsto od zapošljavanja domaće radne snage.

Povećano učešće žena u ukupnoj nezaposlenosti

Na evidenciji Zavoda 30. maja, registrovana su 40.452 nezaposlena, što je za oko 8.000 ili 24,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Učešće žena u ukupnoj nezaposlenosti je 51 odsto, dok je njihovo učešće na isti dan lani bilo 47,7 odsto. Stopa nezaposlenosti iznosi 17,4 procenta i veća je za 3,4 odsto u odnosu na prošlogodišnji upordeni period.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *