Kvadrat na Jadranu za manje od 500 eura – moguće je

Senj je jedan od gradova u kojem se mogu pronaći dobre prilike za kupovinu. Kako prenose regionalni mediji podatke jednog portala za oglašavanje, u tom je gradu tokom aprila oko 30 odsto oglašenih stanova imalo cijenu kvadrata nižu od 1.000 eura. U središtu Senja oglašavan je stan čija cijena iznosi tek oko 350 eura po metru kvadratnom. Riječ je o stanu površine oko 115 kvadrata, koji se prodavao po cijeni od tek 40.000 eura.

Kupovina nekretnine na Jadranu mnogima se čini kao nemoguća misija. Razlog tome često su visoke cijene karakteristične za ta područja, pa brojni građani mogu samo da sanjaju o sopstvenim “kvadratima” uz more.

Izuzetaka ima, pa se u pojedinim gradovima širom hrvatske obale mogu pronaći stanovi čije su cijene niže od 500 evua po metru kvadratnom.

Stanovi koji se prodaju tako povoljno imaju neka zajednička obilježja: nekima je potrebno renoviranje, neki su smješteni u potkrovlju ili je riječ o prodaji sprata porodične kuće.

Osim niske ceijne i dobre lokacije, zajedničke karakteristike ovih stanova su starija gradnja i neophodnost adaptaciea, pa su dodatna ulaganja realan scenario.

Za kuće i stanove velikih površina, zbog velike ukupne svote novca, uobičajeno je da je cijena kvadrata niža od prosječne. U Rijeci se prodaje nekoliko stanova čija cena iznosi oko 500 eura po metru kvadratnom. U tim slučajevima riječ je o prodaji sprata porodične kuće, velikim stanovima površine preko 100 kvadrata ili o stanovima koji se nalaze u potkrovlju.

Pritisnuti teretom kredita mnogi vlasnici prisiljeni su da prodaju svoje nekretnine ispod tržišne vrijednosti.

U Zadru se prodavao stan s pogledom na more, površine 81 metar kvadratni, po cijeni od tek 47.000 eura, odnosno samo 580 eura po kvadratu, a kredit u švajcarskim francima navodio se kao razlog prodaje.

B92

 

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *