Pele rasprodaje trofeje (foto galerija)

Dodajte komentar

Jedan od najboljih svjetskih fudbalera svih vremena Brazila Pele (75) odlučio je uspomene stečene tokom svoje karijere da stavi na aukciju.

Osvajač tri naslova svjetskog šampiona sa Brazilom odlučio je da stavi preko 2.000 artikala na aukciju, koja će se održati u Londonu od 7. do 9. juna. Među predmetima biće sve tri zlatne medalje koje je Pele osvojio na svjetskim prvenstvima. Potencijalni kupci će takođe moći da licititraju za košulje koje je Pele nosio tokom karijere ili za loptu kojom je 1969. godine u dresu Santosa postigao svoj 1000. go u karijeri.

“Bila je to teška odluka, ali je bila nepohodna kako bi se pravilno brinuo o tim artefaktima. Osjetio sam da mogu učiniti više dobrog dijeljenjem ovih stvari sa cijelim svijetom, kao i da pomognem ovim uzorcima koji su za mene jako važni. Odlučio sam da udovoljim navijačima i kolekcionarima da posjeduju komad moje istorije. Nadam se da će čuvati ove rijetke predmete i podijeliti svoju priču sa svojom djecom i generacijama koje dolaze”, rekao je Pele, prenose britanski mediji.

Edson Arantes do Nascimento Pele rođen je 1940. godine u mjestu Tres Coracoes. Za Santos je debitovao sa 16 godina i odmah je postigao gol. Pele je od Svjetske fudbalske federacije (FIFA) 1999. proglašen za najboljeg fudbalera svih vremena.

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) iste godine uvrstio ga je među pet najboljih sportista 20. vijeka. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 92 utakmice i postigao 77 golova. Tokom karijere nastupao je za samo dva kluba, Santos i Nju Jork Kosmos.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *