Ivan Mitrović ponovo predsjednik Skupštine UPCG

Dodajte komentar

Na godišnjoj sjednici Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore UPCG koja je održana danas, u sali vinskog podruma “Šipčanik” u Podgorici, izglasano je povjerenje Ivanu Mitroviću, dosadašnjem predsjedniku Skupštine UPCG. Ovim činom, jednoglasnom odlukom delegata Skupštine UPCG, Ivanu Mitroviću je dodijeljen novi četvorogodišnji mandat na poziciji predsjednika Skupštine UPCG.

U okviru radnog dijela, u skladu sa programom sjednice, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović podnijela je članovima Izvještaj o radu i Izvještaj o finansijskom poslovanju za prošlu godinu, a zatim je Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG upoznala članove Skupštine sa Planom rada Unije poslodavaca za ovu godinu.

Imajući u vidu sadržaj izloženog materijala, delegati Skupštine UPCG jednoglasno su usvojili Izvještaj o radu UPCG za prošlu godinu, Izvještaj o finansijskom poslovanju UPCG za prošlu godinu, Plan rada UPCG za ovu godinu.

U nastavku rada, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović upoznala je delegate Skupštine sa sadržajem novog dokumenta UPCG „Smjernice o dobrom upravljanju“ koji je kreiran u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, a koji precizira djelovanje i proaktivan pristup Izvršnog odbora UPCG (IO UPCG) po pitanju upravljanja organizacijom.

Prema riječima predsjednice Vuksanović, poseban značaj ovog dokumenta ogleda se u tome što „Smjernice o dobrom upravljanju“ mogu da koriste sve zainteresovane crnogorske kompanije (bez obzira na njihovu veličinu i sektorsku pripadnost), što predstavlja doprinos UPCG njihovom poslovanju i održivom razvoju na dugoročnim osnovama.

Na sjednici Skupštine, čelnici UPCG su naglasili da će glavni cilj ukupnog djelovanja UPCG i u narednom periodu biti rast ekonomskih aktivnosti privrednika.

Preduslov tome je smanjenje postojećih biznis barijera na nacionalnom, a naročito lokalnom nivou, poboljšanje regulatornog okvira i povećanje pravne sigurnosti za obavljanje poslovnih aktivnosti, na čemu će UPCG snažno insistirati“, saopšteno je iz UPCG.

U prilog tome, delegati Skupštine upoznati su sa sadržajem tri nova strateška dokumenta UPCG koja će uskoro biti publikovana i predstavljena crnogorskoj javnosti.

Kako su kazali, dokumenti “Izvještaj – korupcija u Crnoj Gori”, “Izvještaj – pristup finansijskim sredstvima u Crnoj Gori” i “Izvještaj – neusklađenost tržišta rada i obrazovanog sistema u Crnoj Gori” predstavljaju nastavak borbe UPCG po pitanju eliminisanja ključnih biznis barijera koje su, u okviru strateškog dokumenta UPCG „5 ubica biznisa“, prepoznate kao svojevrsne kočnice za uspostavljanje okruženja povoljnog za razvoj i održivost preduzeća u Crnoj Gori.

Biznis zajednica, predvođena UPCG, očekuje od države da uspostavi stabilan pravni sistem i regulatorni okvir, da obezbijedi dobru analizu očekivanih uticaja novih i promjene postojećih zakona i podzakonskih akata prije njihovog usvajanja, izbjegne diverziju zakona u praksi, znatno poboljša procjenu ekonomskog uticaja propisa, te pravovremeno konsultuje UPCG tokom izrade i promjene regulative koji direktno ili indirektno utiču na privredne subjekte. Strateško i proaktivno djelovanje države u potpunosti mora biti posvećeno stvaranju uslova za olakšano poslovanje i atraktivan, podsticajan privredni ambijent. Tek tada možemo govoriti o konkurentnosti, rastu zaposlenosti, očekivanom rastu i razvoju crnogorske ekonomije koja je proinvesticiono i izvozno orijentisana“, istakli su oni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *