Dolar oslabio zbog slabije američke ekonomije

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu skliznuo prema korpi valuta na međunarodnim deviznim tržištima zbog najnovijih slabih pokazatelja iz američke ekonomije koji su naveli ulagače na propitivanje u posljednje vrijeme naraslih očekivanja da će američki Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 95,70 bodova. Tako se dodatno odmaknuo od najviše nivoe u dva mjeseca od 95,968 bodova, na koju se popeo u ponedjeljak.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,25 posto, na 1,1158 dolara.

Dolar je prema jenu oslabio za 0,8 posto, na 109,835 jena. Skliznuo je tako s najvišeg od kraja aprila od 111,455 jena, koju je u jednom trenutku dostigao u ponedjeljak.

U fokusu tržišta bili su novi podaci iz američke ekonomije od kojih su neki razočarali, poput povjerenja američkih potrošača i poslovnih aktivnosti. To nisu dobre vijesti uoči izvještaja o aktivnostima proizvodnog sektora, čija se objava očekuje tokom dana. Budu li ti podaci slabi, to bi moglo dovesti do dodatnog slabljenja izgleda za rast kamatnih stopa u junu, kažu trgovci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *