Kostić i Mišković najbogatiji u Srbiji

Dodajte komentar

Prva na listi najuspješnijih kompanija u Srbiji, prema “Forbsovoj” listi, za 2016. godinu je Kostićeva “MK grupa“. Na drugom mjestu je “Delta holding“, a treći je “Knez petrol“. Prate ih “Veletabak“, “Viktorija grupa“, “Nelt“, “MPC holding“, DIS, “Farmalogist” i “Mocart“. Svi zajedno su ostvarili nepune tri milijarde eura prihoda, što je, kako primećuje “Forbs”, svega polovina onoga što je Miroslav Mišković nekada sam zarađivao.

“Forbs” je posljednju listu pravio prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2014. godinu, pošto se prošlogodišnji još objavljuju. Kostićev biznis je u 2014. imao 537 miliona eura prihoda i gubitak od pet miliona eura. Prošle godine je, međutim, upisao prihode od 501 milion eura. Iako je imao pad od 6,7 odsto, Kostić je 2015. završio sa profitom od 47 miliona eura.

Miškovićeva kompanija je u 2014. imala 433,6 miliona eura prihoda, a operativan profit je iznosio 51,1 milion eura. Prošlu godinu su završili sa dobitkom od 43,3 miliona eura, što je pad od 15 odsto.

Iznenađenje na “Forbsovoj” listi prije dvije godine je bio vlasnik “Knez petrola” Srđan Knežević. Tada je bio peti, pošto su mu prihodi porasli čak 200 odsto. Danas je na trećoj poziciji. U 2014. godini je imao promet od 334,2 miliona eura, ali je zarada kompanije bila 2,3 miliona eura. Lani su prihodi iznosili oko 331 milion eura, a ove godine planira da dosta nadmaši ove brojke.

Velibor Đurović, Ivica Vukelić i Saša Glušac, vlasnici “Veletabaka”, drže četvrtu poziciju. Vlasnici su distributerske kompanije i snabdijevaju tržište, prije svega, duvanskim proizvodima. “Veletabak” je u 2014. prebrojao 322,6 miliona eura prihoda, više od 70 miliona više nego godinu prije. Sama zarada iznosila je 7,3 miliona eura, 2,4 miliona manje nego u 2013. godini.

Na petoj poziciji su vlasnici “Viktorija grupe” Zoran Mitrović i Milija Babović. Tu ih smiješta promet kompanije od 306,9 miliona eura. Oni su, međutim, godinu završili u “minusu” od 15,6 miliona eura. I to je druga godina da su na listi, a da je kompanija u gubitku. Doduše, u 2014. je bio za oko 16 miliona manji nego u 2013.

Nelt” je lani debitovao na “Forbsovoj” listi, a ove je “pao” za dvije pozicije. Imali su prihode od 244,9 miliona eura. Petar Matić je ove godinu za jedno mjesto “jači” nego prošle. MPC je imao prihode od 225,9 miliona eura. Zoran Tirnanić iz DIS-a je sa ranijeg sedmog mjesta “skliznuo” za jednu poziciju. “Farmalogist” je novo ime na listi. Imali su promet od 176,3 miliona eura. Novi među najvećima je i “Mocart“, lanac kladionica. Imali su promet od 145,5 miliona eura i profit od 5,4 miliona eura.

Izvor: Biznis.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *