Koliko je novca uzeto iz Eurofonda?

Dodajte komentar

Kotoranin Marko Pavličević, jedan od pojedinačno najvećih akcionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond, pozvao je Komisiju za hartije od vrijednosti (KHOV) da ispita koliko je novca, od 2006. godine do sada, iznijeto iz Eurofonda i provjeri da li je bilo nezakonitih transakcija.

Dobro bi bilo da KHOV vidi veb sajt www.eurofondinsajder.me, sve malverzacije fonda i vidi ima li šanse da se nešto od tih para vrati nazad u fond. Možda su, sa pravne strane, neke radnje u tim transakcijama bile i protivzakonite, saopštio je Pavličević.

Komentarišući najnoviju odluku Komisije koja je zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima prema nesaglasnim akcionarima, privremeno, na rok od četiri mjeseca, zabranila raspolaganje imovinom ZIF Eurofonda društvu Euroinvest, koje njim upravlja, Pavličević je kazao da je vidljivo da se KHOV ohrabrio da krene u akciju, ali i izrazio očekivanje da regulator ne bude “opet mek, kao do sada”.

Predsjednik Komisije Zoran Đikanović nedavno je rekao da je visina obeštećenja za akcionare koji odlaze iz fonda jednom odlučena i da tu nema više priče, dodao je Pavličević.

Sudija Privrednog suda Faruk Mušović je do konačne odluke Ustavnog suda, za koju je ocijenio da je prethodno pravno pitanje, prekinuo parnicu nastalu po tužbi 20-ak nesaglasnih akcionara ZIF Eurofonda, među kojima je Pavličević, a koji od januara 2015. čekaju na isplatu dospjelih potraživanja, u skladu sa Zakonom. Iz Eurofonda je do sada za 161 nesaglasnog akcionara isplaćeno 13,2 odsto potraživanja.

Pavličević tvrdi da je Privredni sud pao pod uticaj direktora Euroinvesta Boise Šotre i drugih i donio odluku o otkazivanju ročišta, koje je trebalo juče da bude održano.

Šotra misli da može da radi po svome unedogled. Izgleda da se stvari mijenjaju, ali treba pratiti kako će direktor Euroinvesta da nas dribla do kraja. Neka Šotra objasni jednostavnim riječima od 2006. godine koliko je miliona pošlo iz Eurofonda i gdje su te pare, dodao je Pavličević.

Pored Solane, on napominje da je najveći adut menadžmenta Euroinvesta ranije bila hidrocentrala u Bosni i Hercegovini, koju više niko ne pominje.

Što je sa tim parama, i s tim projektom? Neka stave hipoteku na to, ako su je pustili u rad, kako je Šotra obećao, i digne kredit. Ako je to tako profitabilan projekt, onda fond nema problema, zaključio je Pavličević.

On je podržao interesovanje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića za njihov problem i apelovao na sve poslanike da konačno predlože raspravu pred skupštinskim odborom na ovu temu, jer akcionari Eurofonda čekaju već duže vremena, da se ta priča podigne na viši nivo.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *