Eurozona i u maju s negativnom stopom inflacije

Dodajte komentar

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u maju je ostala u negativnom području drugi mjesec zaredom, no pad potrošačkih cijena ipak je donekle ublažen usljed blažeg pada cijena energenata, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata.

U Eurostatu očekuju da će u maju godišnja stopa inflacije iznositi minus 0,1 posto, nakon minus 0,2 posto u mjesecu ranije, objavio je statističkia kancelarija Evropske unije u prvim procjenama inflacije za 19-članu ekonomiju.
To bi značilo da su potrošačke cijene u eurozoni pale na godišnjem nivou u tri od posljednja četiri mjeseca. U martu je godišnja stopa inflacije iznosila nula posto, nakon što su u februaru potrošačke cijene pale 0,2 posto.

Najveći teret predstavljaju cijene energenata, koje su u maju na godišnjem nivou smanjene za 8,1 posto. U aprilu su pale za 8,7 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazao je Eurostatov izvještaj.

Kada se isključi uticaj energetskih troškova, uz ostale stavke podložne oscilacijama kao što su hrana, alkoholna pića i duvanski proizvodi, takozvana temeljna inflacija u 19-članoj ekonomiji iznosila je 0,8 posto u maju, nakon 0,7 posto u mjesecu ranije.

Najveći je rast – od jedan posto – zabilježen je u sektoru usluga. U aprilu su cijene usluga uvećane za 0,9 posto, pokazale su Eurostatove prve procjene inflacije koje ne uključuju promjene cijena na mjesečnom nivou.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *